Novi DSS u Deklaraciji o Srebrenici odbacio tvrdnje o genocidu

Beta pre 20 dana

Glavni odbor Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) usvojio je Deklaraciju o Srebrenici kojom ta stranka odbacuje tvrdnje da ratni zločin u Srebrenici 1995. godine predstavlja zločin genocida, saopšteno je danas.

Novi DSS je u dokumentu ocenio da se pravda, pomirenje i održivi mir mogu ostvariti "isključivo na temeljima istorijske istine" i upozorio da u "aktuelnim i predstojećim geopolitičkim okolnostima, insistiranje na laži o izvršenom genocidu u Srebrenici otvara mogućnost ka daljim pritiscima na srpski narod na prostoru celog Balkana i ugrožavanju njegovih vitalnih nacionalnih interesa".

"Time što se srpskom narodu nameće krivica za nepostojeći genocid stvara se mogući osnov za promenu izvornog Dejtonskog sporazuma, unitarizaciju BiH i posledično ukidanje Republike Srpske, što srpski narod i Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, ne mogu da dozvole", piše u Deklaraciji usvojenoj na sednici Glavnog odbora Novog DSS u Beogradu.

Stranka je najavila da će njeni i poslanici koalicije NADA narednih dana uputiti Skupštini Srbije Deklaraciju o Srebrenici, uz spremnost na razgovore sa svim poslaničkim grupama kako bi i parlament usvojio taj dokument.

(Beta, 06.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »