Vučević o litijumu: Treba da iskoristimo šansu i ekonomski i geopolitički

Beta pre 6 dana

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da o iskopavanju litijuma u zemlji treba da se izjasni struka, a da je njegov stav da tu šansu treba iskoristiti i ekonomski i geopolitički.

Vučević, predesednik Srpske napredne stranke, rekao je u utorak za RTS da treba da se razgovara o svim projektima za razvoj države, uključujući iskopavanje litijuma, ali je naveo da "nema kockanja sa ekologijom".

"Ostavljam prostor za razgovor i čekam odgovor struke. Ako struka kaže 'ne' (iskopavanju litijuma), onda je to 'ne'. Ali, ako je to moguće, hajde da iskoristimo šansu! Hajde da iskoristimo tu šansu i geopolitički", kazao je Vučević.

On je naveo i da je strateški interes Srbije da bude deo Evropske unije, ukazujući da je mir "najveća vrednost i temelj" EU i da bi ulazak Zapadnog Balkana u taj blok bila "garancija mira na ovim prostorima".

Vučević je odbacio kritike upućene zbog organizovanja "Svespskog sabora" 8. juna u Beogradu, navodeći da su "u duhu Dejtonskog sporazuma" svi zaključci tada usvojene Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Naveo je da ti zaključci "ni na jedan način ne vode ka opstrukciji ili poništavanju" Dejtonskog sporazuma kojim je 1995. zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini.

Vučević je takođe izrazio uverenje da u Srbiji do 2027. neće biti izbora, i pozvao na nastavak dijaloga vlasti i opozicije u Skupštini Srbije.

(Beta, 06.12.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »