SSP: Vlast od stranih investitora ne može da osigura ni bolje higijenske uslove

Beta pre 8 dana

Poslanica Stranke slobode i pravde u SKupštini Srbije Jelena Spirić je povodom štrajka radnika fabrike "Jura" u Leskovcu ocenila da se "vlasti Srbije hvale potpisivanjem sporazuma o strateškim partnerstvima s velikim svetskim silama, a ne mogu osigurati ni bolje higijenske uslove u toaletima firmi stranih investitora".

Posle šest sati pregovora sindikata, Ministarstva rada i poslovodstva firme "Jura" nije postignut dogovor o poboljšanju uslova rada radnika koji "rade najviše u Evropi, a plaćeni su najmanje" - izjavila je Spirić koja je i predsednica leskovačkog odbora Stranke slobode i pravde.

Spirić je rekla da su "radnici pribegli štrajku iz očaja, ali da ni nakon nedelju dana vlast nije pokazala brigu".

"Ministarstvo rada je u Juru poslalo savetnicu u ministarstvu rada Miru Bastu koja je odavno stala na stranu onih koji su doneli i usvojili Zakon o radu koji nije u interesu radnika Srbije. Jasno je da Basta nije poslata radnicima da poboljša njihove uslove rada, već stranom investitoru, sa zadatkom da uguši proteste nezadovoljnih radnika, što kao i u nekim prethodnim slučajevima rezultira pritiskom na radnike da odustaju od štrajka. Pošto dogovor nije napravljan sa radnicima, da li je možda napravila dogovor sa poslovodstvom o nekoj donaciji, kao i pre desetak godina, kada je Jura donirala automobile Inspektoratu za rad?" - pitala je Spirić.

Spirić je pitala da li je posle nedelju dana borbe radnika za obroke, osnovnu higijenu i nediskriminatorne bonuse, posao Ministarstva rada da brani radnike ili strane kompanije.

(Beta, 06.13.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »