O kulturi sećanja, reviziji istorije i iskrivljavanju činjenica: Istoričari za "Blic" TV o srpskim žrtvama u Jasenovcu (video)

Blic 12.06.2024
O kulturi sećanja, reviziji istorije i iskrivljavanju činjenica: Istoričari za "Blic" TV o srpskim žrtvama u Jasenovcu…

Genocid - najskuplja reč na Balkanu ovog proleća i povod za ostavku upravnika Spomen područja Jasenovac, u hrvatskoj javnosti nije podigla veliku prašinu. Na taj čin, Ivo Pejaković se nedavno odlučio jer, kako je sam rekao, nadležni godinama čine sve što mogu da institucionalno onemoguće imenovanje zločina nad Srbima kao genocid. U isto vreme, i termin holokaust u Jasenovcu je zamenjen terminom ’masovni zločin’.

Nije novost da hrvatski zvaničnici godinama izbegavaju termin genocid kada govore o srpskim žrtvama u Jasenovcu. Novost je da je baš u vreme obeležavanja godišnjice oslobođenja tog logora i komemoracije stradalima, upravnik Spomen područja Jasenovac podneo ostavku: - Ni za koga nije sporno da se masovni zločini nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu mogu okarakterisati kao Holokaust, da se masovni zločini nad Romima mogu okarakterisati kao genocid. I onda dolazimo do

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »