Obolela princeza Kejt na vojnoj paradi povodom rođendana britanskog suverena

Beta pre 3 dana

Šest meseci od kada je poslednji put viđena u javnosti, britanska princeza Kejt (42) koja se leči od raka, danas je u Londonu bila na tradicionalnoj vojnoj paradi povodom rođendana britanskog suverena.

Obučena u dugi beli mantil sa šeširom princeza od Velsa (42) bila je nasmejana i građane koji su došli u velikom broju na ceremoniju, pozdravljala je iz kočije sa svoje troje dece Džordžom, Šarlot i Luijem, duž puta od Bakingemske palate do mesta gde je parada.

Očekuje se da će se posle svečanosti pridružiti kraljevskoj porodici na balkonu Bakingemske palate u tradicionalnom pozdravu.

Princeza je u poruci objavljenoj juče preko društvenih mreža najavila da će prisustvovati svečanosti i da njeno lečenje od raka "dobro napreduje".

Vesti o njenom zdravlju i učestvovanju na paradi primljene su s radošću i olakšanjem među Britancima okupljenim jutros kod Bakingemske palate uoči vojne parade kojom se zvanično unapred slavi 76. rođendan kralja Čarlsa Trećeg koji je tek 14. novembra.

Čarls koji je takođe bolestan od raka i na lečenju je, prisustovao je ceremoniji u svoju čast. 

On je dugom avenijom koja ide od Bakingemske palate do mesta parade provezen kočijom zajedno sa kraljicom Kamilom, i otpozdravljao je vojnicima. 

Prošle godine krlaj Čarls je predvodio procesiju na konju, kao i njegov sin princ Vilijam i njegovi sestra i brat princeza Ana i princ Edvard, koji su se svo troje i danas držali te tradicije.

Kralj se delu svojih javnih obaveza vratio krajem aprila, pošto su lekari rekli da su zadovoljni napretkom njegovog lečenja.

U svojoj sinoćnoj poruci je Kejt, supruga britanskog prestolonaslednika princa Vilijama, dala vesti o svom zdravlju prvi put od marta, kada je objavila da je bolesna.

"Dobro napredujem, ali kao što svako ko prolazi kroz hemoterapiju zna, ima dobrih i loših dana", rekla je Kejt u saopštenju objavljenom juče, dodajući da je pred njom "još nekoliko meseci" lečenja.

Rekla je da se raduje da prisustvuje kraljevoj rođendanskoj paradi ovog vikenda sa svojom porodicom i da se nada da će ovog leta moći da obavi nekoliko javnih dužnosti, mada zna da opasnost još nije prošla.

Kraljeva rođendanska parada, nazvana "Pronošenje zastava" (Trooping the Colour) je godišnja vojna parada regimenti britanske vojske kojom se uvek istog dana u junu obeležava zvanični rođendan suverena.

Kralj je početkom juna bio u Francuskoj s kraljicom Kamilom radi proslave 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, a krajem juna treba da dočekaju cara Japana Naruhita i njegovu suprugu caricu Masako koji dolaze u zvaničnu posetu.

Vojna parada se danas održava uz jako policijsko obezbeđenje zato što je antimonarhistički pokret Republika najavio demonstracije.

(Beta, 06.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »