BBC vesti na srpskom

Euro 2024: 'Đavolska rabota' Slovaka, Rumunija razbila Ukrajinu, autogol Austrije protiv Francuske

Slovačka šokirala Belgiju, kojoj je VAR dva puta opravdano poništio golove. Rumuni raspucani protiv Ukrajine - 3:0. Greška sudije i autogol Austrije pogurali Francusku do pobede. Žestoka borba, razbijene glave i krvavi dresovi.

BBC News pre 8 dana  |  Predrag Vujić - BBC na
slovačka, belgija
ROBERT GHEMENT/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Radost Slovaka posle gola

Bilo je i većih iznenađenja u istoriji evropskih prvenstava, ali pobeda Slovačke nad favorizovanom Belgijom na Euro u Nemačkoj (1:0) svakako spada u kategoriju velikih.

Luda utakmica u Frankfurtu!

Nekoliko je krivaca (ili zaslužnih) za pobedu Slovačke nad ekipom 'Crvenih đavola' u kojoj su dvojac iz Mančester sitija Kevin de Brujne i Žeremi Doku, iskusni napadač Rome Romelu Lukaku, igrač Arsenala Leandro Trosar i drugi.

Zaslužni za pobedu Slovačke su, pre svih, strelac pobedonosnog gola Ivan Šranc, potom golman Martin Dubravka, štoper i lider ekipe Milan Škrinjar koji je čistio sve pred golom, David Hancko koji je sa gol-linije izbacio loptu, a krivci - pomenuti belgijski dvojac, Doku i Lukaku.

Doku je direktno odgovar za odlučujući gol u 7. minutu, kada je dodao loptu Slovacima koji su se za poklon 'zahvalili' golom, a Lukaku je promašio sve što je mogao, pa i sa par metara.

Doduše, dva puta je pogodio mrežu, ali mu je video tehnologija (VAR) opravdano poništila oba gola - prvo zbog ofsajda, a potom i zato što je prethodno Luis Openda, koji mu je dodao loptu, prethodno igrao rukom.

slovačka, belgija
REUTERS/Lee Smith
Slika sve govori - Openda je pre asistencije za gol igrao rukom

Ivan Šranc je postigao svoj prvi internacionalni gol od oktobra 2021. godine, kada je pogodio protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, čime je prekinuo niz od devet utakmica bez golova za Slovačku.

slovačka, belgija
REUTERS/Lee Smith
Ivan Šranc postiže gol za Slovačku

Slovaci su izdržali ogroman pritisak Belgijanaca, koji su najbliži golu (a da VAR nije morao da odlučuje) bili u 64. minutu kada je Hancko 'iznikao' iz trave i na gol-liniji blokirao udarac Johana Bakajoka.

slovačka, belgija
ABEDIN TAHERKENAREH/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Čudesni spasilac Slovačke David Hancko
slovačka, belgija
REUTERS/Heiko Becker
Odbrana Hancka i iz drugog ugla

Hoće li se Belgijancima ponoviti košmar iz Katara 2022. godine kada su ispali već u grupnoj fazi Mundijala?

GRUPA E: Rumunija - Ukrajina 3:0 (1:0)

rumunija, evropsko prvenstvo
REUTERS/Michaela Stache

Rumunija je zabeležila prvu pobedu na Evropskom prvenstvu posle 24 godine, pruživši impresivnu partiju u meču protiv Ukrajine Grupi E.

Kapiten Nikolae Stančiu doneo je Rumuniji vođstvo u 29. minutu, pogodivši gornji ugao gola Ukrajine sjajnim udarcem sa 20 metara.

U četiri minuta drugog poluvremena, Rumuni su dotukli Ukrajince, koji su u meč ušli željni da se pokažu na velikoj sceni u prvom Evropskom prvenstvu od početka ruske invazije u februaru 2022.

Razvan Marin je iznenadio golmana Ukrajine Andreja Lunjina u 53. minutu dalekometnim udarcem, a četiri minuta Denis Draguš je pogodio na centaršut Denisa Mana.

rumunija, ukrajina, evropsko prvenstvo
RONALD WITTEK/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Loš dan ukrajinskog golmana Lunjina, čuvara mreže Real Madrida

Jedinu prethodnu pobedu na evropskim prvenstvima, Rumuni su zabeležili 2000. godine, kada su savladali Englesku 3:2 u grupnoj fazi.

Rumunija je 24 mesta ispod današnjeg protivnika na svetskoj rang listi, a na EP u Nemačku je došla posle razočaravajućih remia u pripremnim mečevima protiv Bugarske i Lihtenštajna.

Ali su u prvoj utakmici u Nemačkoj pokazali potpuno drugačije lice, potpuno dominirajući nad Ukrajinom.

Golman Real Madrida Lunjin nije imao dan i krivac je za drugi gol Rumunije, pogrešno procenivši let lopte posle Marinovog udarca.

Rumunija, koja je bila neporažena u kvalifikacijama, sada je u odličnoj poziciji da prođe grupu, što bi mogla već u sledećem kolu kada igra protiv Belgije u subotu, a Slovaci protiv Ukrajine.

ukrajina, evropsko fudbalsko prvenstvo
REUTERS/Leonhard Simon
Fudbaleri Ukrajine izašli su na teren ogrnuti zastavama svoje zemlje u nameri da pokažu jedinstvo sa narodom koji je više od dve godine pod ruskom invazijom

Ukrajina, četvrtfinalista EP pre tri godine, potpuno je razočarala, a o igri najbolje govori podatak da su prvi udarac ka golu Rumuna uputili tek u 77. minutu.

GRUPA D: Francuska - Austrija 1:0 (1:0)

Šnicla je bolja od bageta, glasila je poruka austrijskog navijača Francuzima, ali ipak se večeras slade 'Galski petlovi'.

I to zahvaljujući golu Austrijanca.

austrija, francuska
CHRISTOPHER NEUNDORF/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Šnicla je bolja od bageta, glasi natpis koji drži austrijski navijač
francuska, austrija,
REUTERS/Kacper Pempel
O la laa

Maksimilijan Veber je želeo da odbije loptu glavom posle centaršuta Kilijana Mbapea, ali je tako nespretno zahvatio loptu da je zaprepastio sve saigrače i navijače Austrije i obradovao Francuze.

Igrao se 38. minut, ali je bitno i ono što se dogodilo samo minut ranije.

austrija, francuska
REUTERS/Wolfgang Rattay
Nespretna intervencija Maksa Vebera - ključni trenutak utakmice

Austrijanci su imali kolosalnu šansu, Zabicer je izvanredno spustio loptu ka Kristofu Baumgartneru koji je izbio sam pred Majka Manjana, ali je golman Francuske sjajno intervenisao i izbacio loptu u korner.

Ali na opšte čuđenje svih na stadionu, nije dosuđen korner za Austriju, već je sudija omogućio Francuzima da krenu u napad i... postigli su gol. Tačnije Veber je dao gol za njih.

austrija, francuska
GEORGI LICOVSKI/EPA-EFE/REX/Shutterstoc
Kakva šansa za Kristofa Baumgartnera

U nastavku utakmice, žestoka borba, razbijene glave zbog silovitih sudara, krvavi dresovi i nosevi...

Austrijanci su krenuli u napad, mnogo su trčali, ali su ostavljali i mnogo prostora za kontranapade Francuzima.

A takve situacije su izmišljene za Mbapea.

I upravo je na oko pola sata do kraja meča, Mbape pobegao odbrani Austrije, imao je jedan na jedan i promašio je.

Svi koji su gledali utakmicu pitali su se: kako ovo nije gol?!

francuska, austrija, mbape
REUTERS/Thilo Schmuelgen
Mbape je promašio veliku priliku

Pitao se i Mbape, ali možda je novi igrač Real Madrida mislima i dalje u politici jer je konferenciju za novinare uoči utakmice sa Austrijom iskoristio da iskaže stav protiv „ekstremizma" i pozvao je mlade Francuze da izađu na vanredne parlamentarne izbore krajem juna.

Zanimljivo, Mbape još nije postigao gol na evropskim prvenstvima.

A u sudijskoj nadoknadi se obrukao i Olivije Žiru, najbolji francuski strelac, koji je zamenio Mbapea.

Dobio je loptu na tacni, ali je promašio ceo fudbal.

Bio je ovo tek drugi poraz Austrije u poslednjih 17 utakmica, pre ove poraženi su od Belgije u kvalifikacijama za Euro u oktobru 2023.

I ujedno prva u istih tih 17 utakmica u kojoj nisu dali gol.

Hm, jesu, ali u svoju mrežu.

Francuskoj je ovo deveto uzastopno evropsko prvenstvo, a dva puta su bili prvaci Evrope - 1984. kada je Mišel Platini postigao rekordnih devet golova i 2000. godine.

U grupi D ranije su meč odigrali Holandija i Poljska.

Holanđani su dobili 2:1.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »