Kulturni poslenici najavili protesnu akciju u centru Beograda

Beta pre 3 dana

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS) i Stanica Servis za savremeni ples sutra u centru Beograda organizuju protesnu akciju zbog toga što gradski Sekretarijat za kulturu ove godine nije raspisao konkurse za kulturu, a Ministartsvo kulture nije objavilo rezulate konkursa.

Agenciji Beta je u ANKSS rečeno da je okupljanje zakazano za 10.00 na Trgu Nikole Pašića 6, ispred sedišta dela gradske uprave, odakle će se otići do obližnje zgrade Ministarstva kulture.

U objavi na svom sajtu su pozvali umetnike, kulturne radnike i radnice, institucije, istraživače i istraživačice i sve druge koji realizuju projekte iz kulture, da predaju formulare sa informacijama o projektima na pisarnici Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Pozvali su ih i da predaju i žalbe, zbog neobjavljivanja rezultata konkursa, na pisarnici Ministarstva kulture.

Gradski Sekretarijat za kulturu grada ove godine nije raspisao konkurse za kulturu i time je uskratio podršku velikom broju umetničkih programa koji se realizuju, "čime je ozbiljno ugrožena umetnička produkcija domaćih autorki i autora", dodali su.

"Želimo da uputimo jasan zahtev da se priloženi programi, projekti i manifestacije podrže, bilo da su već realizovani od početka godine, da je realizacija u toku ili da se realizacija planira za drugu polovinu godine", naveli su.

Pozvali su kolege i da predaju žalbe Ministarstvu kulture zbog kašnjenja rezultata konkursa više od tri meseca za oblasti savremenog stvaraštva koje obuhvataju ples, pozorište, film, decu i mlade, "ugrožavajući rad stotina organizacija i hiljada umetnika".

"Trasa akcije obuhvata dve institucije od kojih zavise uslovi rada umetnica i umetnika i mogućnost umetničke produkcije u gradu i državi", navodi se u objavi.

ANKSS je pozvala ministra kulture Nikolu Selakovića i Sekretarijat za kulturu grada Beograda da što pre odgovore na žalbe i prijave programa i projekata.

(Beta, 06.25.2024)

Beta »

Kultura, najnovije vesti »