Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Beta pre 3 dana

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je naloge za hapšenje bivšeg ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba ruske vojske i komandanta vojnih operacija u Ukrajini Valerija Gerasimova.

U saopštenju ICC navodi se da su nalozi izdati za navodne zločine počinjene u Ukrajini od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023. godine.

Oni su, dodaje se, navodno odgovorni za ratni zločin usmeravanja napada na civilne objekte, ratni zločin nanošenje "prekomerne slučajne štete" civilima ili civilnim objektima i zločin protiv čovečnosti - nehumana dela.

"Postoje razumni razlozi da se veruje da snose individualnu krivičnu odgovornost za gorepomenute zločine zato što su počinili dela zajedno ili preko drugih i naredili izvršenje zločina, te zbog propusta da vrše odgovarajuću kontrolu nad snagama pod njihovom komandom", stoji u saopštenju.

Takođe se navodi da postoje "razumni razlozi da se veruje da dvojica osumnjičenih snose odgovornost za raketne udare ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023. godine".

Sud veruje da je bilo udara usmerenih na civilne objekte, a udari na objekte koji su se u navedenom periodu mogli kvalifikovati kao vojni ciljevi prouzrokovali su očekivanu slučajnu štetu po civile koja je "očigledno bila preterana u odnosu na predviđenu vojnu prednost".

"U okviru svoje procene radnji onih koji su osumnjičeni za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, u onoj meri u kojoj su ona kodifikovana kao zločini prema Rimskom statutu, Pretpretresno veće će uvek razmatrati efekat navedenih radnji na bezbednost civila, uključujući najugroženije, poput starijih, žena i dece", dodaje se u saopštenju.

Sergej Šojgu, koji je ranije bio na čelu Ministarstva odbrane, imenovan je za sekretara Saveta bezbednosti.

Šojgu je poslednje dve godine kritikovan prvo zbog neuspeha blic ofanzive na Ukrajinu, zatim zbog problema snabdevanja ruskih trupa i konačno pre gotovo godinu dana zbog pobune šefa paravojne grupe Vagner, koji je zauzeo generalštab vojske u južnom gradu Rostovu i sa svojim ljudima krenuo na Moskvu pre nego što se predomislio.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »