Nenadić: Do 1. jula 2025. moraju da budu usvojene sve preporuke ODIHR

Beta pre 3 dana

Predsedavajući Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nemanja Nenadić izjavio je danas da bi sva predložena zakonska rešenja, u vezi sa do sada neispunjenim preporukama ODIHR, trebalo da prođu kroz proceduru javnog slušanja, a zatim i da budu usvojena u Skupštini Srbije do 1. jula sledeće godine.

Nenadić je agenciji Beta, nakon današnje sednice Radne grupe, rekao da trenutno postoji 87 neispunjenih ODIHR preporuka, ali da će ih izvesno biti još, kada ta evropska organizacija objavi izveštaj sa lokalnih izbora održanih 2. juna.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko koraka u kojima će, pre svega stranke vladajuće većine, imati priliku da pokažu da li postoji politička volje za unapređenje izbornog procesa.

"Prvi je da i sami predlože neka zakonska rešenja, a ne samo da komentarišu predloge civilnog društva i opozicije. Drugi, još bitniji, bio bi da sve ono što predloži radna grupa, bude odmah potom razmotreno na odborima i izneto na glasanje na prvom narednom zasedanju skupštine", dodao je Nenadić.

Podsetio je da je Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja izmenio pravila odlučivanja u Radnoj grupi, pošto je sredinom maja, usled toga što članovi Radne grupe izabrani na predlog vladajuće većine "nisu hteli da se izjasne ni o jednom od 25 dostavljenih predloga", propao pokušaj da se "makar deo izbornih uslova poboljša za junske izbore".

"Na današnjem sastanku, kojem je prisustvovao i generalni sekretar skupštine sa svojim saradnicima, objašnjene su izmene kod načina odlučivanja, od kojih je glavna da bi u odlučivanju učestvovali samo oni članovi koji žele da podrže neko od predloženih rešenja za određeni problem. To je izazvalo dosta polemika na samom sastanku", naveo je Nenadić.

Kada je reč o dogovoru za dalji rad, dodao je da je ostavljen rok do sredine sledeće nedelje da članovi, koji su to propustili da učine početkom maja, dostave svoje predloge, nakon čega bi ti predlozi bili grupisani po zakonima na koje se odnose, pa bi se usaglašavali među predlagačima.

"U prvom roku, do 7. maja, predloge su dostavili samo predstavnici tri nevladine organizacije (CRTA, CESID, Transparentnost Srbija), kao i većine parlamentarnih opozicionih stranaka koje učestvuju u Radnoj grupi. Takođe je više članova danas istaklo da bi prioritet trebalo da budu izmene zakona koje bi omogućile reviziju biračkog spiska, za šta je već u maju bio podnet konkretan predlog", kazao je Nenadić.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »