Oficir OVK na suđenju Tačiju: Glavni štab OVK mi davao naređenja, njemu sam raportirao

Beta pre 3 dana

 U nastavku svedočenja na haškom suđjenju bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, tadašnji visoki oficir OVK Kurteš Fondaj izjavio je da je od Glavnog štaba OVK dobijao naredjenja i da mu je podnosio raporte.

Tači i saoptuženi Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići bili su tada vodeći članovi Glavnog štaba (GŠ) OVK.

Tužioci tokom sudjenja moraju dokazati da su optuženi i GŠ OVK imali komandu i kontrolu nad jedinicama koje su držale više od 40 pritvora u kojima su, po optužnici, počinjeni zločini nad Albancima, Romima i Srbima.

Fondaj je, dok su ga danas ispitivali branioci optuženih, posvedočio i da je GŠ OVK imao "efektivnu kontrolu" u imenovanju zapovednika lokalnih jedinica.

Kako je juče izjavio, Fondaja je GŠ OVK, s jeseni 1998., postavio za komandanta 123. brigade OVK na području Suve Reke, o čemu ga je obavestio lično Tači.

Krajem te godine, opet odlukom GŠ, Fondaj je, po sopstvenim rečima, bio imenovan za načelnika štaba OVK u široj "operativnoj zoni Paštrik".

U februaru 1999. svedok je i sam postao oficir GŠ OVK, zadužen za obuku i obrazovanje.

Branioci optuženih danas su, tokom unakrsnog ispitivanja, nastojali da relativizuju Fondajevo svedočenje o ključnoj ulozi GŠ OVK.

Fondaj je, medjutim, ostao pri iskazu da je, kao komandant brigade, od GŠ OVK dobijao naredjenja, u oktobru i novembru 1998, kao i da je, zajedno s drugim starešinama, podnosio raporte na "redovnim nedeljnim sastancima" u tom štabu.

Svedok je prihvatio sugestiju branilaca da nikada nije raportirao trećeoptuženom Seljimiju i četvrtooptuženom Krasnićiju.

Fondaj je, takođe na sugestiju advokata odbrane, kazao da je od Tačija i Seljimija, u septembru 1998. dobio "savet" da obnovi 123. brigadu OVK, koja se tog leta pred srpskom ofanzivom bila "raspala".

Tužiocima je svedok ranije rekao da je od Tačija i Seljimija dobio "zaduženje" da to uradi.

Fondaj je, medjutim, u sudnici napomenuo da je tada "poštovao komandu i ono što je ona smatrala najboljim", sugerišući da je Tačija i Seljimija video kao tu "komandu".

Na pitanje Tačijevog branioca Luke Mišetića, svedok je potvrdio da mu Tači, u oktobru 1998, nije preneo pisano, već samo usmeno naredjenje GŠ OVK o njegovom imenovanju za komandanta brigade.

Advokat Mišetić tome je suprotstavio iskaz jednog starešine OVK da su sami oficiri izabrali komadanta 123. brigade, a ne GŠ.

"Ostajem pri iskazu da mi je Tači preneo da me je postavio GŠ", odgovorio je Fondaj.

Svedok je dodao da mu je Tači tada dao i "opšte naredjenje da napada srpske položaje".

Fondaj, koji je 73. svedok tužilaštva od početka sudjenja 3. aprila prošle godine, nastavlja da odgovara na pitanja branilaca optuženih.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020., kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

(Beta, 06.25.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »