ZLF o zabrani festivala 'Mirdita': Srbija nije u stanju da prihvati progresivne ideje tolerancije

Beta pre 2 dana

Zeleno-levi front osudio je današnju odluku ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kojom je zabranjeno održavanje skupa "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, kao "suštinski pokušaj ućutkivanja disidentskih glasova koji su ključni za društveni napredak i pomirenje".

U saopštenju ZLF se ocenjuje da je festival "događaj koji promoviše mir i kulturnu razmenu Srbije i Kosova" i da "25 godina nakon sukoba, Srbija i dalje nije u stanju da prihvati progresivne ideje tolerancije za diskusiju, debatu i različita mišljenja".

"Nesposobnost srpske vlade da rešava pitanje Kosova, i zaštiti i obezbedi srpsko stanovništvo na Kosovu, ovim činom se manifestuje u patetičnoj zabrani festivala koji okuplja umetnike. Ova akcija je tužan pokazatelj vladine nesposobnosti da se konstruktivno suoči sa izazovima, umesto kojih bira gušenje kulturnog izraza i dijaloga", saopštio je ZLF.

Zatražili su da nadležni državni organi omoguće održavanje festivala "Mirdita, dobar dan" i da garantuju bezbednosti svih učesnika i posetilaca.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je ranije da je to ministarstvo donelo naredbu da se prekine godišnji festival "Mirdita, dobar dan" zbog "opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu".

Festival "Mirdita, dobar dan" trebalo je da se održi od 27. do 29. juna u Beogradu, a ispred Dorćol placa, gde je festival trebalo da bude održan, ranije danas se okupilo više desetina mladića koji su sprečavali ulazak u taj prostor, dok je policija blokirala prilaznu ulicu.

Nekoliko nevladinih organizacija i političkih stranaka osudilo je zabranu festivala i pozvalo ministarsvo da ukine odluku o zabrani, dok se od predstavnika vlasti oglasila jedino ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, koja je tu zabranu podržala.

(Beta, 06.27.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »