Osumnjičeni za ugrožavanje bezbednosti Ane Lalić Hegediš pobegao iz Srbije 31. maja

Beta pre 2 dana

Optuženi za ugrožavanje bezbednosti predsednice Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ane Lalić Hegdiš i njene porodice pobegao je iz kućnog pritvora 31. maja, a javnost je o tome saznala sinoć pošto se optuženi nije pojavio na pretresu pred Višim sudom u Beogradu, preneo je portal Autonomija.

Pozivajući se na izvore bliske Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara (SRG), koju čine predstavnici tužilaštva, policije i novinarskih udruženja, portal je preneo da je optuženi bio pod merom elektronskog nadzora a kada je primećeno da se "ne odjavljuje", poverenik za nadzor je poslao patrolu policije u njegovo prebivalište u Smederevskoj Palanci gde ga nisu zatekli.

Izvor je rekao da se "pretpostavlja" da je optuženi pobegao u Francusku, čije državljanstvo ima, "mada nije poznato kako je to učinio, s obzirom da su mu u istrazi oduzeti i srpski i francuski pasoš".

"Trebalo bi da za njim bude raspisana poternica i da bude zatražena međunarodna pravna pomoć, te da bude priveden na suđenje", rekao je izvor za Autonomiju.

Predsednica NDNV je kazala da se oseća "veoma nespokojno" zbog bekstva osobe koja je pretila smrću njenoj porodici.

"Ispostavilo se da je to još samo jedan kozmetički gest, koji je trebalo da posluži da se umiri novinarska zajednica ali i međunarodna javnost koja je vršila pritiske na Srbiju zbog situacije u kojoj novinari žive i rade ovde", kazala je ona za list Danas.

Ocenila je da "sama činjenica da je čovek kome su oduzeta dva pasoša uspeo nekim čudom da nestane sa lica zemlje, u relativno malom gradu kao što je Smederevska Palanka, govori da ovde niko ne shvata ozbiljno težinu njegovih pretnji".

"Osećam strah za svoju bezbednost ali i za bezbednost svoje porodice, jer je taj čovek govorio kako će me pronaći i da će mi ubiti muža. Nemoć da zaštitim svoju porodicu je nešto što mi trenutno najteže pada. Neverovatno je da su vlasti od gomile ljudi koji su mi upućivali pretnje uspele da uhapse samo jednog čoveka, pa ni njega nisu uspeli da sačuvaju", kazala je Lalić Hegediš.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić obavestio je juče javnost da je optuženi za pretnje Ani Lalić Hegediš pobegao iz kućnog pritvora.

"Reč je o muškarcu, rođenom u Smederevskoj Palanci koji živi u Parizu i koji je 11. marta ove godine na Fejsbuku uputio poruke pretnji, uvreda i govora mržnje: 'Muža ti rokam…Lično', 'Brzo ćeš napustiti Srbiju kad ti ja kažem, samo da vidim gde se krećeš', 'Brukaš Srbiju u Hrvatskoj', 'Smetaju ti crkve…', i vrlo vulgarnu poruku, koja nije za citiranje", naveo je Matić.

Posle prijave koju je podneo NDNV, Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala (VTK), lociralo je muškarca i mesto odakle je poslata poruka i raspisalo je potragu za njim te je uhapšen prilikom ulaska u Srbiju, kada je i pronađen uređaj sa dokazom da je izvršio krivično delo.

Matić je dodao da je po dostupnim informacijama, optuženi priznao krivično delo posle čega mu je sud naložio zabranu napuštanja stana do glavnog pretresa i oduzeo mu privremeno putna dokumenta.

Kazao je da je važno da javnost u Srbiji i Francuskoj zna za ovaj slučaj, uključujući i ime počinioca, jer je "dotični odlučio da ne poštuje pravni sistem u Srbiji, a ne samo da prekrši zakon".

"On se zove Saša Ilić, sa prebivalištem u Smederevskoj Palanci i u Parizu. U pasošu Francuske, njegovo ime i prezime je Ilbert Alexandre. Nadamo se da će ga institucije Srbije i Francuske locirati, zatvoriti i privesti pravdi, i osuditi ne samo za počinjeno krivično delo, već i za kršenje sudske odluke, i izbegavanje pravde", kazao je Matić.

Dodao je da je poslao zahtev MUP-u Srbije da obezbedi zaštitu za porodicu Ane Lalić Hegediš, jer se u bekstvu nalazi osoba koja je priznala da je napisala pretnje.

"Molim koleginice i kolege i sve one koji imaju informacije o kretanju ove osobe, da prijave na broj Ministarstva unutrašnjih poslova 192 ili Sigurne linije SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima 0800 100 115", rekao je Matić.

(Beta, 07.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »