Ekološke organizacije za Betu: Vlada svojim odlukama ubrzano radi na izazivanju nemira

Beta 16.07.2024

Advokat Sreten Đorđević iz udruženja "Ne damo Jadar" izjavio je danas da je Vlada Srbije ponovo donela nezakonitu i ishitrenu odluku o oživljavanju projekta "Jadar". Komentarišući današnju Uredbu Vlade Srbije o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar", Đorđević je agenciji Beta kazao da odluka Ustavnog suda nije mogla biti osnov za donošenje Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta "Jadar". "U obrazloženju odluke Ustavnog suda izričito piše da se njom ne oživljava Uredba koja je poništena u januaru 2022. godine, a u izdvojenim mišljenima dvojice sudija Ustavnog suda piše da je ta Uredba trajno iz pravnog života Srbije uklonila Uredbu o prostornom planu posebne namene za realizaciju projekta 'Jadar'. Vlada Srbije je danas potpuno nezakonito vratila u pravni život spornu Uredbu", objasnio je advokat. Đorđević je podsetio da je planina Cer nedavno proglašena zaštićenim prirodnim dobrom, što nije razmatrano u Izveštaju o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu projekta "Jadar". "Bilo je neophodno da se od početka pokrene zakonska procedura koja bi podrazumevala izradu novog izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, jer bi u tom izveštaju bio posebno cenjen uticaj budućeg projekta na zaštićeno prirodno dobro Cer", kazao je on. Sve ukazuje da se radi o unapred dogovorenom razvoju situacije, dodao je Đorđević, što, po njegovim rečima, potvrđuje i izjava potpredsednika Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčoviča iz maja ove godine u kojoj je naveo da je kompanija Rio Tinto pregovarala s Vladom Srbije o prevazilaženju pravnih problema iz prošlosti. Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako je objavljeno na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", koju je u januaru 2022. godine Vlada ukinula. Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku". Kako je navedeno, osnov za donošenje današnje vladine uredbe je odluka Ustavnog suda doneta 11. jula. Ustavni sud Srbije je Vladinu uredbu o stopiranju projekta "Jadar" proglasio neustavnom. Nakon masovnih protesta u organizaciji ekoloških aktivista, Vlada Srbije je početkom 2022. ukinula dozvolu kompaniji Rio Tinto za eksploataciju litijuma.

Kokanović: Vada Srbije svojim odlukama ubrzano radi na izazivanju nemira zbog litijuma Predsednik ekološkg udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović rekao je danas da Vlada Srbije, današnjom odlukom o usvajanju Uredbe o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", hoće ubrzano da izazove nemire u Srbiji. "Intenzivnom kampanjom u poslednjih mesec i po dana protiv mene i člana našeg udruženja Nebojše Petkovića, koji smo protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru vlast u Srbiji pokušava da nas diskredituje i nacrta mete na našm glavama jer po svaku cenu hoće da ostvari ono što je naumila i otvori rudnik litijuma kod Loznice, a mi smo im prepreka. Time će ubrzati izbijanje nemira u Srbiji", rekao je Kokanović za Betu. Naveo je da je neshvatljivo da predsednik države Aleksandar Vučić pominje da bezbednost rudnika po životnu sredinu treba da garantuje Nemačka, kao prijatelj Srbije, koja je, za vreme Drugog svetskog rata, 1941. godine u Jadru streljala 3.600 ljudi. On je istakao da je pre dvadesetak dana podneo krivučnu prijavu protiv osobe koja je došla kod njega i rekla da je "dobila novac da reši problem sa otvaranjem rudnika litijuma". Vlada Srbije donela je danas Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar.

U Uredbi je navedeno da danom stupanja te uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Jadar", koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije. Ustavni sud je pre pet dana, 11. jula, na inicijativu kompanije Rio Tinto, koja je imala dozvolu za istražna prava i planira da otvori rudnik litijuma, ukinula Uredbu Vlade Srbije o ukidanju Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za projekt "Jadar". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana rekao da ništa ne zna o toj odluci Ustavnog suda jer nije od obaveza stigao da se informiše. Vlada Srbije je 20. januara 2022. godine, pred parlamentarne izbore na pritisak javnosti i zbog protesta nezadovoljnih građana ukinula uredbu o Prostornom planu koji je temeljni dokument za sve neophodne dozvole za otvaranje rudnika, a tadašnja premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije rekla da je "stavljena tačka na Rio Tinto". {image2} Jovanović Ćuta: Novom uredbom Vlada Srbije 'proglasila stanje neposredne ratne opasnosti' Poslanik i predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas da je donošenjem nove Uredbe o relaizaciji projekta "Jadar" Vlada Srbije "proglasila stanje neposredne ratne opasnosti i poručila građanima da se spreme za samoodbranu". Jovanović je agenciji Beta kazao da za Ekološki ustanak ova "uredba znači objavu rata svom narodu". "Zato pozivamo sve građane i slobodne ljude da se na poziv ljudi iz Gornjih Nedeljica spreme za opštu mobilizaciju. Da svi kao jedan branimo dolinu Jadra", naglasio je predsednik Ekološkog ustanka. Vlada Srbije danas je usvojila "Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit 'Jadar' ". Kako je objavljeno na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove Uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita "Jadar", koju je Vlada ukinula u januaru 2022. godine. Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije. Vlada je navela da je osnov za donošenje današnje uredbe odluka Ustavnog suda doneta 11. jula. Ustavni sud Srbije je međutim pre pet dana, 11. jula, proglasio neustavnom uredbu Vlade od pre dve godine o stopiranju projekta "Jadar".

(Beta, 16.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »