Peking pokreće projekat 'raketne ulice' kako bi unapredio komercijalni razvoj svemira

Beta 16.07.2024

Peking je pokrenuo projekat "raketna ulica" sa ciljem uspostavljanja naučno-istraživačkog i proizvodnog centra na nacionalnom nivou za podršku razvoju komercijalnog svemira u Kini, piše Sinhua.

Projekat  "Pekinška raketna ulica " biće lociran u Peking E-gradu, oblasti privrednog i tehnološkog razvoja na jugoistoku glavnog grada, sa ukupnom površinom od 140.000 kvadratnih metara. Zajednička tehnološka platforma, vrhunski proizvodni centar i centar za istraživanje i razvoj inovacija neki su od glavnih objekata. Takođe planira da izgradi interaktivnu izložbenu halu za nauku i tehnologiju koja će posetiocima ponuditi impresivna iskustva virtuelne stvarnosti.

Lokalna uprava predviđa da će projekat pomoći raketnim preduzećima u istraživanju novih tehnologija i proširenju scenarija njihove primene. U međuvremenu, on je stao na čelo komercijalnog svemirskog  saveza, okupljajući preduzeća, univerzitete, institucije i zadruge.

E-grad u Pekingu je domaćin klastera od preko 70 vazduhoplovnih kompanija, uključujući 75 odsto kineskih privatnih proizvođača raketa.

Godine 2023. privatna komercijalna raketna preduzeća u zemlji, sa sedištem u Pekingu, izvela su ukupno 13 svemirskih lansiranja.

{Image2} 

Pošto je izveštaj kineske vlade o radu ranije ove godine istakao uključivanje komercijalne svemirske industrije kao značajnog pokretača novog rasta, mnogi regioni kao što su Šangaj, Hunan i Sečuan takođe su objavili razvojne planove za jačanje te industrije.

Podaci pokazuju da je kinesko tržište komercijalnog svemira doživelo brz rast od 2015. godine, sa prosečnim godišnjim povećanjem od preko 20 odsto od 2017. do prve polovine ove godine. Ove godine se očekuje da će tržište komercijalnog svemira u zemlji biti vredno 2,34 hiljade milijardi juana (oko 328 milijardi američkih dolara).

(Beta, 16.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »