ZLF: Sportski prenosi RTS-a kao jedna velika reklama za kladionice

Beta 16.07.2024

Zeleno-levi front (ZLF) saopštio je danas da smatra da su sportski prenosi na svim televizijama, a posebno na RTS-u, "postali jedna velika reklama za kockarnice", kao i da traži zabranu njihovog reklamiranja.

"U reklamnim blokovima na Evropskom prvenstvu u fudbalu, skoro svaka druga reklama je bila za igre na sreću. Sa druge strane, naučne studije su dokazale da što se kockarnice više reklamiraju, to je više patoloških kockara. Zbog toga smo u skupštinsku proceduru predali izmene Zakona o oglašavanju koje predviđaju potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću", navodi se u saopštenju.

ZLF je ocenio da se, na primeru upravo završenog Evropskog prvenstva u fudbalu, vidi da su gledaoci u Srbiji, uključujući i maloletnike, "izloženi temeljnoj propagandi priređivača igara na sreću".

"Naime, više od polovine svih reklama na RTS-u, bilo je posvećeno kockarnicama, ruletima, slot mašinama ili kladionicama. Promovisanje ovakvog vida ponašanja, koje izaziva ozbiljne bolesti zavisnosti, rastura porodice i uništava živote, za vreme utakmica reprezentacije Srbije videlo je preko dva miliona gledalaca. Prema procenama, više od 300.000 građana Srbije ima problem sa zavisnošću od kocke, a svaka deseta osoba koja se povremeno kladi, razvija neki stadijum zavisnosti od kockanja", ističe se u saopštenju.

ZLF je naveo da su kladionice "sponzori celih fudbalskih liga, poput Super lige i Prve lige Srbije, Vaterpolo saveza ili Olimpijskog komiteta Srbije".

"Naša reprezentacija, igrači pojedinačno, selektor, stručni analitičari poput Radeta Bogdanovića, koji se u sklopu prenosa, svako veče pojavljuje u domovima milionskog auditorijuma, postali su maskote i promoteri kladionica. Kladionice su našle način da uđu i u život učenika osnovnih i srednjih škola sponzorišući i bestidno se reklamirajući na sportskim terenima u školama širom Srbije, što ostavlja ogromne posledice na celo društvo, a pogotovo maloletnike i mlade", navodi se u saopštenju.

ZLF je pozvao građane da potpisom podrže izmene zakona kojima se zabranjuje reklamiranje kockarnica na: https://www.peticije.online/zabrana_reklamiranja_kockarnica_-_podrka_izmeni_zakona.

(Beta, 16.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »