Miščević i šef misije OEBS u Srbiji o prioritetima u daljoj saradnji i reformskim procesima

Beta pre 17 dana

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević informisala je danas šefa Misije OEBS u Srbiji Jana Bratua o aktivnostima u vezi sa usvajanjem Reformske agende, dokumentom Vlade koji sadrži četiri oblasti strateških reformi, a koje Srbija treba da sprovede u naredne tri godine.Miščević i Bratu saglasili su se da su reformski planovi u segmentu vladavine prava za koje Srbija ima podršku OEBS, od velike važnosti za unapređenje unutrašnjeg društvenog dijaloga. Tome će doprineti mere čijim sprovođenjem treba da se ubrza napredak u reformisanju pravosuđa u jačanju nezavisnosti sudija i tužilaca, sprovođenje medijske strategije i medijskih zakona.

Bilo je reči i o drugim merama iz ove oblasti koje vode ubrzanoj integraciji, kao što je brže usaglašavanje s vizinim režimom Evropske unije, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije Srbije

Sagovornici su razgovarali i o prioritetima u daljoj saradnji Srbije i OEBS radi ubrzavanja reformi u oblasti vladavine prava.

Na sastanku je istaknuto da institucije Srbije rade na sprovođenju preporuka ODIHR kao dela svoje Reformske agende da bi te preporuke bile u potpunosti realizovane i postale standard u vladavini prava.

Sagovornici su zaključili i da sistem u Srbiji pruža mogućnost svim nacionalnim manjinama da ostvaruju svoja prava i da dalji napori treba da dodatno doprinesu njihovoj još boljoj zaštiti.

Ambasador Bratu je zahvalio ministarki Miščević na prilici da jedna od učesnica Programa stručne prakse  OEBS za mlade iz južne i jugozapadne Srbije, stažira godinu dana u Ministarstvu za evropske integracije da bi stekla profesionalno iskustvu u državnoj službi i unapredila razumevanja funkcionisanja državnih institucija.

(Beta, 26.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »