Gašenje požara na planini Vidlič i dalje traje, u selu Basara najkritičnije

Beta pre 16 dana

Gašenje požara na planini Vidlič i dalje traje, u rejonu sela Basara trenutno ima najviše problema, dok je u opštinama Žagubica i Kučevo zaustavljeno širenje požara ka selima, prenela je jutros Radio televizija Srbije (RTS).

Na Staroj planini požar je zahvatio više od 2.000 hektara niskog rastinja i šume.

Najkritičnije je u selu Basara kod Pirota gde gori borova šuma, dok je u dimitrovgradskoj opštini, kod sela Smilovci, požar stavljen pod kontrolu i većim delom ugašen. 

Pirot i Dimitrovgrad su proglasili vanrednu situaciju na delu svojih teritorija, gašenje otežava nepristupačan i stenovit teren.

Na terenu su danonoćno vatrogasci, ekipe preduzeća "Srbijašume", pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva, meštani, angažovani su i helikopteri.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obišao je juče vatrogasce koji se bore sa požarima na Vidliču i kod Žagubice. 

U opštinama Žagubica i Kučevo u aktivnim požarima izgorelo je više od 3.000 hektara, širenje požara ka selima je zaustavljeno, ali još ima delova kojima vatrogasci ne mogu da priđu i obuzdaju vatru.

Na Beljanici gore dva požara u kojima je za sedam dana izgorelo oko 2.000 hektara četinarskih i bukovih šuma kao i nisko rastinje. 

Vatra bukti već 14 dana i u blizini Neresnice i Voluje kod Kučeva i do sada je izgorelo skoro 1.600 hektara šuma, livada i pašnjaka.

Meštani nisu ugroženi, ali je i u tim mesnim zajednicama na snazi vanredna situacija.

(Beta, 28.08.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »