Kina pokrenula ključnu meteorološku laboratoriju za energetsku industriju

Beta pre 11 dana

Kina je otvorila ključnu otvorenu laboratoriju koja će pružati visokokvalitetne usluge energetskoj industriji i olakšati primenu meteoroloških istraživanja u istraživanju i eksploataciji energije, navodi agencija Sinhua.

Laboratoriju su zajednički osnovali Javni centar za meteorološke usluge pri Kineskoj meteorološkoj upravi (CMA), kompanija Čajna Huaneng grup i Institut za atmosfersku fiziku pri Kineskoj akademiji nauka.

Osnivanje laboratorije je prekretnica u promovisanju izgradnje novog elektroenergetskog sistema u Kini zbog bliske veze između meteorologije i energetske industrije, rekao je Šu Jinbijao, akademik Kineske akademije inženjerstva, predsedavajući akademskom komitetu laboratorije.

Meteorologija je blisko povezana sa energijom, posebno sa razvojem i radom industrija obnovljivih izvora energije kao što su energija vetra, solarna energija i hidroelektrična energija, na koje u velikoj meri utiču vremenski i klimatski uslovi, kazao je direktor laboratorije Šen Janbo.

Laboratorija će se fokusirati na izgradnju novih energetskih sistema i novih elektroenergetskih sistema, sprovođenje istraživanja u oblastima kao što su procena i prognoza energije vetra i sunca, upozorenje na meteorološke katastrofe, primene veštačke inteligencije, energiju vetra na moru i na održavanje nove energetske industrije, naveo je Šen.

(Beta, 03.09.2024)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »