Nemačka policija tvrdi da je napadač u Minhenu pucao na konzula Izraela

Beta pre 10 dana

Naoružani napadač koga je ubila policija u Minhenu je pre sukoba sa policajcima pucao je na Konzulat Izraela i na Muzej o istoriji grada iz nacističke ere, saopštile su danas vlasti.Zvaničnik u susednoj Austriji, matičnoj zemlji napadača, rekao je da je taj čovek dan pre napada kupio oružje od jednog kolekcionara.

Osumnjičeni, koji je nosio decenijama staru švajcarsku vojnu pušku s bajonetom, umro je na mestu napada posle razmene vatre u četvrtak ujutro.

Nemački tužioci i policija su saopštili da samtraju da je on planirao napad na Konzulat na godišnjicu srtonosnog napada na delegaciju Izraela na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Policija je danas saopštila da je napadač ispalio dva hica ispred Muzeja i ušao u dve obližnje zgrade, pucajući u prozor jedne od njih.

Takođe je pokušao, ali nije uspeo da se popne preko ograde Konzulata, i zatim je ispalio dva hica u samu zgradu.

Zatim je naišao na policajce, otvorivši vatru na njih kada su mu rekli da spusti oružje.

Tužilac Gabriela Tilman (Gabriele Tilmann) rekla je da je "radna hipoteza" istražitelja da je napadač "delovao iz islamističke ili antisemitske motivacije", iako još nisu pronašli nikakvu njegovu poruku koja bi pomogla da se utvrdi motiv.

Iako su vlasti utvrdile da je on radio sam, još uvek rade na utvrđivanju da li je bio umešan u neku mrežu.

Franc Ruf, direktor javne bezbednosti u austrijskom ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je da je juče izvršen pretres kuće napdača. Istražitelji su zaplenili nekoliko "hard diskova", ali nisu pronašli oružje ili propagandu grupe Islamska država, rekao je Ruf novinarima.

Oni su takođe ispitali kolekcionara koji je napadaču prodao oružje.

Ruf je rekao da je napadač platio 400 evra za pušku i bajonet, a kupio je i oko 50 metaka.

Roditelji su prijavili njegov nestanak austrijskoj policiji sat posle pucnjave u Minhenu jer u ponedeljak nije dopao na posao.

Austrijska policija kaže da je napadač skrenuo pažnju vlasti u februaru 2023. godine i da je zbog "opasne pretnje" kolegama studentima i nanošenja telesnih povreda bio optužen i za učešće u terorističkoj organizaciji.

Postojala je sumnja da se on radikalizovao, da je u tom kontekstu bio aktivan na internetu i da se interesovao za eksploziv i oružje, navodi se u saopštenju policije, ali su tužioci zatvorili istragu u aprilu 2023.

Ruf je rekao da je zastavu Islamske ekstremističke organizacije imao na svojim profilima u onlajn igrama, "i u vezi s tim se naravno može prepoznati stepen radikalizacije".

Vlasti su mu prošle godine zabranile posedovanje oružja najmanje do početka 2028. godine, a policija kaže da on od tada nije skretao pažnju na sebe.

(Beta, 06.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »