Sindikati GSP-a nakon sudara autobusa traže odgovornost prevoznika i bolje uslove rada

Beta pre 9 dana

 Četiri sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd saopštili su da je, prema njihovim saznanjima, u današnjem sudaru dva autobusa privatnih prevoznika iz Obrenovca - "Banbus" i "Trans-Jug", jednom od vozača potvrđeno prisustvo alkohola u krvi, zbog čega traže odgovornost prevoznika, bolje uslove rada, kao i pojačane kontrole zaposlenih.

"Oba prevoznika su deo novog konzorcijuma "BG Bus prevoz", koji je juče jedini podneo ponudu za preuzimanje 84 linije javnog prevoza za narednih 10 godina", navedeno je u saopštenju koje su potpisali sindikati "Centar", "Pravda", "Sloga" i Sindikat zaposlenih u javnom prevozu Beograda.

U Vodovodskoj ulici u Beogradu danas su se oko 12.30 sudarila dva autobusa gradskog prevoza, a prema navodima u medijima ima 11 povređenih.

Iz sindikata su istakli da novi autobusi nisu garancija za bezbedniji javni prevoz, ukoliko se zanemari odmoran i osposobljen vozač.

"Upravo kod navedenih prevoznika, prema neposrednim saznanjima sindikata i svedočenjima vozača koji su zaposleni u tim firmama, brojni vozači su usled manjeg broja ljudi od potrebnog, angažovani i po 12 sati dnevno za volanom autobusa, suprotno zakonu, čime je direktno ugrožena bezbednost saobraćaja", navedeno je u saopštenju.

Smatraju da nedostaje učestala kontrola i od strane samog prevoznika i od strane nadležnih organa, pa tako, kako je istaknuto, "pojedinim privatnim prevoznicima očigledno nije bitno da li su vozači odmorni i sposobni za učestvovanje u saobraćaju, što podrazumeva i redovnu i nenajavljenu kontrolu na prisustvo alkohola i psihoaktivnih supstanci".

"Nedopustivo je i za osudu da vozač sedne za volan pod dejstvom alkohola i time ugrozi hiljade života svojih putnika i drugih učesnika u saobraćaju. Pored odgovornosti pojedinaca, odgovornost mora da snosi i prevoznik, odnosno odgovorno lice koje je moralo da sprovodi unutrašnju kontrolu zaposlenih", piše u saopštenju.

Sindikati su postavili pitanja Upravi saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova i Sekretarijatu za javni prevoz grada Beograda i to koliko je trajala smena vozačima koji su učestvovali u današnjoj saobraćajnoj nezgodi i da li su vozači imali propisnao vreme dnevnog i nedeljnog odmora između svojih smena.

Traže odgovor i na pitanje da li je kod vozača utvrđeno prisustvo alkohola i u kom procentu, kao i koliko je kontrola poštovanja radnog vremena vozača i kontrolu na prisustvo alkohola sprovedeno od početka ove godine, koliko prekršaja je utvrđeno i kod kojih prevoznika.

"Odgovori na ova pitanja su od značaja za najmanje milion građana koji svakodnevno koriste javni prevoz i više od 7.000 zaposlenih u sistemu javnog prevoza Beograda", navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da su sindikati Upravi saobraćajne policije, Inspetoratu za rad i Sekretarijatu za javni prevoz već uputili zvanične prijave za svoja saznanja.

"Spremni smo da dostavimo sva dodatna saznanja i informacije nadležnima sa ciljem da ovakvi indicenti budu prošlost, a da oni kojima je povereno da prevoze Beograđane rade po zakonu i preuzetim obavezama, a ne samo u interesu sopstvenog profita", naveli su sindikati GSP-a.

(Beta, 06.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »