Kineska komercijalna višekratna raketa uspešno završila probno poletanje i sletanje

Beta pre 2 dana

Kineska nezavisno razvijena višekratna testna raketa Džućue-3 uspešno je završila test vertikalnog poletanja i sletanja na visini od 10 kilometara u centru za lansiranje satelita Điućuan, na severozapadu Kine, 11. septembra, prenosi Sinhua.

Ovo predstavlja značajan napredak u komercijalnom svemirskom sektoru zemlje, označavajući ključni korak ka ostvarivanju lansiranja svemirskih letelica sa velikim kapacitetom, niskim troškovima, visokom frekvencijom i mogućnošću ponovne upotrebe u budućnosti, navodi kompanija  Lendspejs (LandSpace), kineska privatna raketna kompanija koja je razvila raketu.

Procedura testiranja je uključivala uspon, gašenje motora, klizanje bez napajanja, ponovno pokretanje motora u letu i meko sletanje, pri čemu su svi pokazatelji performansi ispunili očekivane projektne specifikacije.

Testna raketa je jednostepena letelica na tečni kiseonik i metan, prečnika 3,35 metara i dužine 18,3 metra. Koristi istu konstrukciju trupa od visokootpornog nerđajućeg čelika kao i raketa Džućue-3.

Pored prvog testa leta u januaru, ova dva testa vertikalnog poletanja i sletanja uspešno su verifikovala nekoliko ključnih tehnologija za višekratne rakete, čime je postavljen temelj za budući prvi let i povratak rakete Džućue-3, navodi Lendspejs.

(Beta, 16.09.2024)

Kina »

Ključne reči

Najnovije vesti »