BBC vesti na srpskom

„Spori konji“: Anti-Džejms Bond koji pogađa u srž Velike Britanije danas

Serija na Epl TV+ koja govori o propalim špijunima iz MI5 popularnija je nego ikad.

BBC News pre 2 sata  |  Nil Armstrong - BBC kultura
geri oldman
Apple TV+
Geri Oldman tumači ulogu Džeksona Lemba, šefa odeljenja gde rade propali agenti MI5

Serija „Spori konji", o propalim špijunima iz MI5 ima štošta da ispriča o savremenoj Velikoj Britaniji, baš kao i knjiga Mika Herona na kojoj je zasnovana.

Govori o „gubitnicima, otpadnicima i pijandurama", kaže se u uvodnoj pesmi koju je napisao izvesni Mik Džeger, a trenutno se emituje na Epl TV+ i ogroman je hit među gledaocima, dok je kritičari hvale.

Zasnovana na serijalu romana Mika Herona, premijerno je prikazana aprila 2022, a sada se prikazuje četvrta sezona.

Prethodna, treća sezona bila je nominovana za Emi u pregršt kategorija, a pobrala je neke od najvećih, dok je peta sezona već snimljena.

„Spori konji" je naziv za propale agente MI5 ostavljene na cedilu u nečemu što Heron u knjigama opisuje kao „administrativni kazamat".

Njihovo odeljenje je „kao zatvor", kaže Sid Bejker (Olivija Kuk), jedna od njegovih zatvorenica u prvoj sezoni.

„Ne smete ni da pitate zbog čega ste tamo završili."

Ovi špijuni su ili zabrljali u misiji, ili se bore za zavisnošću od droge, alkohola ili kocke, ili su toliko naporni da niko ne može da podnese da radi sa njima.

Spaja ih što svi oni „služe kaznu" u oronuloj kancelariji u kojoj je udaranje metlom o pod najbliže internom komunikacionom sistemu.

Svi očajnički žele da se vrate u „Park", kako se naziva fiktivno sedište MI5 u londonskom parku Ridžent, iako nikome od njih to ne polazi za rukom.

I tako je posao Džeksona Lemba (Geri Oldman), koji vodi odeljenje, da pokuša da navede ove MI5 škartove da daju otkaz.

Agencija bi više volela da to učine sami nego da mora da ih otpušta.

kadar iz serije
Apple TV+
Zapušteni Džekson Lemb, kojeg glumi Geri Oldman (desno) je junak našeg doba, ali ne baš na očekivan način

U srcu serije je veličanstveno netašti portret Lemba u izvedbi Oskarovca Oldmana.

Džekson Lemb je uzdigao aljkavost na nivo umetnosti.

Njegova tršava, proređena kosa, koja ko zna otkad nije videla frizera, nije prana mesecima, ako ju je ikada i oprao.

Njegova odeća izgleda kao da je na okupu održavaju samo fleke.

Njegove čarape su više rupičaste nego cele.

On ponosno daje oduška puštanju gasova, a kad ga gledate dok jede to je kao da prisustvujete užasu kosmičkih razmera.

Puši neprestano, pije neumereno i miriše… ne baš bajno.

Teško je zamisliti lika koji je udaljeniji od legendarnog špijuna iz knjiga i sa filmskog ekrana, Džejmsa Bonda, uglađenog, sofisticiranog, neodoljivog za žene.

Ali on nije ni Džordž Smajli - ćutljivi špijunski majstor Džona Le Karea koga Oldman igra u stilizovanoj filmskog adaptaciji romana Krpar, krojač, soldat, špijun iz 2011. godine.

Suprotno spoljnjem utisku, međutim, Lemb je žilav, pametan i izuzetno sposoban.

Heron je za njega rekao da je „sigurno bio Bond, Smajli, heroj neke vrste, u nekom trenutku u životu, ali je prozreo sve to, reagovao protiv svega i postao ono što je sada. On zapravo nije sušta suprotnost. On je samo neko ko se probio na drugu stranu."

Njegova šefica, Dajen Taverner (Kristin Skot Tomas), čelična zamenica šefa MI5, onoliko je doterana koliko je Lemb zapušten, ali, iako joj se on gadi, ona ga i poštuje.

Lemb maltretira osoblje zajedljivim, sarkastičnim podbadanjima i smatra ih beskorisnim idiotima - ili se makar tako izjašnjava.

„Nisam mislio da ga ubijem", kaže mu jedan od njegovih agenata koji je slučajno likvidirao provalnika u Slou Haus.

„Naravno da nisi. Da si mislio da ga ubiješ, još bi bio živ", uzvraća Lemb.

Ali njegova netrpeljivost mogla bi biti odglumljena iz profesionalnih razloga.

„Bože, tebi je zaista stalo do njih, zar ne?", kaže mu Taverner u jednom trenutku.

Suštinska privlačnost priče

„Oni su uvrnuta porodica. Džekson Lemb ume da bude grub prema zaposlenima, ali će ih braniti od svakog drugog", kaže spisateljica i novinarka Helen Luis, članica redakcije magazina Atlantik i obožavateljka knjiga i serije

„Lemb je dopadljiv lik - iako je špijun, sa njegovom situacijom može da se poistoveti mnogo gledalaca: dobar je u onome što radi, ali je zatočen u apsurdnoj birokratiji koja sve uvek pokvari. On u tišini pokazuje prst šefovima, što bi mnogi ljudi voleli da urade."

Kristin Skot Tomas je dobar antipod Oldmanovom Lembu kao skockana zamenica šefa MI5 Dajen Taverner
Apple TV+
Kristin Skot Tomas je dobar antipod Oldmanovom Lembu kao skockana zamenica šefa MI5 Dajen Taverner

Spori konji kombinuju urnebesan crni humor sa intrigantnom dramom i uzbudljivim akcionim scenama.

Zahvaljujući briljantnoj glumačkoj postavi (Džek Louden, Saskija Rivs i Rozalind Elizir, između ostalih) i britkom scenariju, stalo nam je do „Sporih konja" jednako kao i Lembu.

Na početku sezone ili romana, nije zagarantovano da će naši favoriti preživeti do kraja.

Četvrta sezona tu nije nikakav izuzetak.

Uvodna epizoda je jedna od najboljih u čitavom serijalu , u kojoj imate teroristički napad, šokantno ubistvo i neke od briljantnih replika Džeksona Lemba.

Tu je novi Prvi desk - direktor službe, zatim glamurozni novi šef Pasa, sektora bezbednosti u okviru MI5, a jedan od Sporih konja mora da pođe na ekskurziju u inostranstvo.

Originalna priča

Najveći deo vremena, serija prati knjige.

Heron je počeo da piše detektivske romane dok je radio kao lektor za firmu koja je objavljivanja izveštaje o sudskim postupcima, a prebacio se na špijunce posle bombaških napada u Londonu 2005. godine.

Romanima je trebalo vremena da se prime: Spori konji „su prilično ekspresno proglašeni promašajem", rekao je Heron za BBC Radio 4.

Stvari se počele da se preokreću kad ie mali američki izdavač druge knjige, Mrtvi lavovi, nominovao roman za prestižnu nagradu Zlatni bodež Udruženja pisaca krimića, a ona ju je osvojila.

Sada su romani prodati u više od tri miliona primeraka.

Vol strit žurnal je uporedio Herona sa Ivlinom Voom, autorom knjige Povratak u Brajtshed i pripadnikom specijalnih britanskih jedinica tokom Drugog svetskog rata.

Magazin Spektejtor ga je uporedio sa Rejmondom Čendlerom.

Na drugim mestima, bio je povezan sa Le Kareom, Čarlsom Dikensom i P.Dž. Vudhausom.

Erik Ajdl i Džeger - koji je već pročitao neke od knjiga kad su ga pitali da li bi bio zainteresovan da uradi glavnu temu za seriju - neki su od slavnih obožavalaca.

Heron sam nikad nije bio špijun (mada, da jeste, tvrdio bi upravo tako nešto, zar ne?), ali svet koji je stvorio ima dubinu i deluje sasvim moguće, sa špijunima koje motiviše lična osveta i operacijama koje kompromituju unutrašnji rivaliteti.

Čak i žargon deluje stvarno: brutalni operativci unutrašnje bezbednosti MI5, koji se često koriste kao razbijači, zovu se „psi"; zamenik šefa službe je „drugi desk"; terenski agenti su „šljakeri", što je izraz pozajmljen od Le Karea.

Drugi razlog za uspeh serije je spremnost Epl TV+ da potroši novac na nju.

Scena u jednoj epizodi u kojoj jedan od Sporih konja Rodi Ho (Kristofer Čang), namerno prolazi kroz zid farmerske kuće dvospratnim autobusom bila je skupa za snimanje, ne pomera zaplet napred ni milimetar i bilo bi je lako izbaciti.

Većina producentskih kuća bi to uradila.

Ali ona je katalizator čitavog niza duhovitih replika kasnije pa je ostala.

Komentar stanja nacije

Knjige i serija često kritikuju stanje Velike Britanije, a nešto je u ovoj zemlji definitivno trulo.

Spori konji su smeštenu u London oronulih kioska sa brzom hranom, depresivnih pabova i kontejnera prepunih smeća svuda po ulicama.

Heronova Velika Britanija je duboko disfunkcionalna.

Vladaju nesposobnost, ekstremizam i svuda se oseća smrad promašaja.

Spisateljica Amanda Kreg kaže: „Nemam nikakve sumnje da ne samo da je Mik Heron kolega romanopisac „Stanja nacije" - tog malog ali ratobornog plemena koje satirizuje britanski posleratni sunovrat i pad - već da je i najuspešniji od nas.

„Dok smo mi ostali pozajmljivali druge stvari od Čarlsa Dikensa, Heron se najviše skoncentrisao na atmosferu Sumorne kuće, podarivši nam njegovu polu-grotesknu grupu beznadežnih propaliteta, fizički raspad njihovog odeljenja, brutalni portret naše nacionalne korupcije, inertnosti, izvrdavanja pravila na svakom koraku i birokratije - i spojio to sa serijalom elegantnih, besprekorno zapletenih trilera.

„U njegovim predivno oslikanim neuspešnim špijunima, on dramatizuje osećanja mnogih suštinski pristojnih, strašno nezadovoljnih običnih Britanaca koji osećaju da su sučeljeni sa mahinacijama podrugljive i gotovo nedodirljive elite. Istovremeno je fantastična zabava i oštra kritika."

Luis ističe da je „njihova kancelarija sama po sebi - trošna poslovna zgrada u centru Londona - sušta suprotnost uglađenih obaveštajnih sedišta koja viđate na filmu. Dok je Park, gde su smešteni 'pravi' špijuni, svetlucav i visokotehnološki.

„Ove dve lokacije su moćna metafora za način na koji bi Velika Britanija volela da vidi sebe naprema onoga koliko je zapravo izbledela naša slava."

Jedna kritika koja se ponekad upućuje na račun serije - a ne bi bila upućena na račun previše drugih - jeste da je svaka njena sezona prekratka.

Posle samo šest epizoda, obožavaoci neizbežno žele još.

Ali Čang kaže za BBC: „Mislim da, s obzirom na količinu sadržaja koju u ovom trenutku imate u ponudi, činjenica da možete da uletite u priču i izletite iz nje u roku od svega šest epizoda i učinite to jako efikasno i angažovano prilično je jedinstvena. Zašto razvući nešto na osam epizoda kad možete da dobijete šest ubitačnih?

„Gledali smo prvu epizode četvrte sezone na grupnom prikazivanju i ostao sam bez teksta koliko toga je uglavljeno u 45 minuta. Ima jako mnogo različitih niti priče i jako mnogo različitih razvojnih puteva likova koje pratite i sve je razvijeno neverovatno dobro. Nijedna nit priče ne izgleda inferiorno u odnosu na neku drugu. Mislim da je to strašno teško postići.

Oldman je prethodno igrao još jednog legendarnog špijuna Džordža Smajlija u „Krpar, kotlar, soldat špijun" Džona Le Karea
Alarmy
Oldman je prethodno igrao još jednog legendarnog špijuna Džordža Smajlija u „Krpar, krojač, soldat špijun" Džona Le Karea

Spori konji su trenutno na uzlaznoj putanji. Zaista vas podsećaju na Čistu hemiju (Breaking Bad) u onom trenutku kad su svi počeli da je otkrivaju i da se vraćaju na početak, i to je sve jako uzbudljivo."

U današnje vreme, nije čest slučaj da serija traje pet sezona.

Koliko dugo može da nastavi život?

Ima osam romana, sa novim koji izlazi ove godine, i nekoliko novela.

Oldman je izjavio da bi rado igrao Lemba dok god ga žele i da namerava da se povuče iz glume kad serija bude okončana.

Heron je za Voč podkast rekao da je za njega saradnja sa timom koji snima seriju uzbudljiva i inspirativna, a, u iskazanom ogromnom poverenju u njegov rad, Epl TV+ je nedavno saopštio da će ekranizovati Grobljanskom ulicom, prvi roman u njegovom kriminalističkom serijalu o privatnoj detektivki Zoi Bem.

Sve ukazuje na to da će Spori konji nastaviti da galopiraju još dugo, dugo.



Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.23.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »