Vučić: Odlikovaću predstavnike država koji su u UN bili uz Srbiju po pitanju Srebrenice

Beta pre 2 sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas u Njujorku da će odlikovati predstavnike država koje su bile na strani Beograda prilikom majskog usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN).

"Vidim da su neki poludeli negde zbog toga što mi odlikujemo ljude koji su štitili međunarodno pravo i štitili Srbiju. To je naša stvar, to je naš unutrašnji akt i pitanje našeg suvereniteta. Vidim da bi oni to rado da nam zabrane", rekao je srpskim medijima Vučić, koji je u Njujorku povodom 79. zasedanja GS UN.

Pojedini beogradski mediji prethodno su javili da će Vučić odlikovati ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzju.

"Tu su naravno i Rusi i Kinezi, i Nikaragva i Meksiko i Brazil, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kongo, u zavisnosti od toga kakav je nivo podrške bio", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da će se danas sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a "sutra ili prekosutra" sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, za koga je rekao da je "verovatno najmoćnija osoba u SAD" trenutno.

Komentarišući situaciju u svetu, Vučić je kazao da se "stvari ubrzavaju" i da "niko ne priča o kompromisu, već svi pričaju o pobedi".

"Mir nam je nasušna potreba. Reč mir nikada nije bila potrebnija, ali posle reči mir svi dodaju ono 'ali'", naveo je Vučić.

On je rekao i da je Srbija počela sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa tri države - Tuvalu, Kiribati i Gvajana.

Vučić u Njujorku sa predsednikom Kipra Hristodulidisom o aktuelnoj situaciji, Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku, na margini 79 zasedanja Generalne skupštine UN sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom, sa kojim je, kako je rekao imao "srdačan susret".

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da su razmenili mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji i značaju UN kao i o doprinosu koji sve zemlje članice mogu da daju u pronalaženju rešenja za postojeće izazove.

"Zahvalio sam Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverentitetu Srbije istakavši da naša zemlja, poštujući povelju UN i međunarodno pravo, daje punu podršku suverenitetu Kipra, napisao je Vučić.

Rekao je da je sa njim govorio i o "složenoj situaciji na Kosovu, i Metohiji" i da se zahvalio Kipru na nedvosmislenoj podršci koju pruža Srbiji na putu ka EU.

Vučić je rekao da su se saglasili da je zasedanje Generalne skupštine UN odlična prilika da se svetski lideri sastanu i razgovaraju o globalnim problemeima sa kojima se svi susreću, kao i daje pozvao Hristodulidisa da poseti Srbiju. Rekao je da bi posetom kiparski predsednik učinio Srbiji "ogromnu čast i dao zamah sveukupnim odnosima".

Vučić sa direktorkom MMF-a Georgijevom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom, sa kojom je, kako je rekao, imao "kao i uvek, odličan, sadržajan i produktivan razgovor".

Vučić je napisao na svom Instagram profilu da je "sa ponosom" informisao Georgijevu o najnovijim pokazateljima makroekonomske stabilnosti Srbije, kao i o drugim parametrima koji svedoče o poziciji Srbije, kao što je usporavanja inflacije, rekordnih rezervi i snažnog tržišta rada.

Vučić se sastao sa direktorkom MMF-a na margini zasedanja Generalne skupštine UN.

Rekao je da je ukazao da "makroekonomski rezultati Srbije, uprkos globalnim rizicima u oblasti energetike i nestabilnosti finansijskih tržišta, premašuju i najsmelije prognoze i očekivanja zahvaljujući kontinuiranom snažnom prilivu stranih direktnih investicija, kao i ozbiljnom, odgovornom i promišljenom pristupu daljem razvoju zemlje".

Vučić je rekao da su razmenili mišljenja o opcijama za podsticaj rasta privrednih aktivnosti u uslovima složenih geopolitičkih uslova u svetu, otpornosti svetske i domaće privrede na inflatorne udare koji se ne mogu predvideti, a posebno o ogromnim potencijalima Srbije u cilju realizacije zacrtane i ambiciozne stope rasta.

Razgovarali su, kako je Vučić dodao, i o digitalizaciji ekonomije i trendu vrtoglavog razvoja veštačke inteligencije, kao i njenom uticaju na tržište rada, i da je posebna tema bila energetika.

"Posebna tema bila je energetika, kao jedan od stubova ekonomskog razvoja, kao i izazovi koje valja što pre rešiti u cilju opšte stabilizacije globalnih ekonomskih prilika koje se u ogromnoj meri prelivaju i na našu zemlju i region", rekao je Vučić.

Vučić u Njujorku razgovarao sa generalnim direktorom Filipa Morisa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku na margini 79. zasedanja Generalne skupštine UN, sa generalnim direktorom kompanije Filip Moris (PMI) Jacekom Olčakom i ocenio da je sastanak bio konstruktivan i da se razgovaralo o poslovanju te kompanije u Srbiji, o novim investicijama, ekološkoj inicijativi i inovacijama u industriji.

"Prošle godine smo obeležili 20 godina od privatizovanja Duvanske industrije Niš, kada je potpisan i Memorandum o razumevanju između ove kompanije i Vlade Srbije. Za nas su ovakve strane investicije od presudnog značaja za razvoj ekonomije i privrede i dodatno učvršćuju poziciju naše zemlje kao važnog partnera u oblasti inovacija i modernih tehnologija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

On je dodao da kompanija Filip Moris planira novu investiciju od 100 miliona evra.

Rekao je da je zahvalio na poverenju koje pokazuju ulaganjima u trenutku globalne nestabilnosti.

"To je signal poverenja i Srbija to ume da ceni i poštuje", napisao je Vučić uz priložene slike sa sastanka, kome je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Vučić koji boravi na zasedanju Generalne skupštine imaće na margini skupa brojne sastanke sa svetskim liderima, a najavio je i da će imati poslovne razgovore sa kompanijama koje posluju u Srbiji a imaju sedište u SAD i pokušati da privuče neke nove investitore.

(Beta, 23.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »