Bećirović u UN: Srbija pretnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Beta pre 24 sata

Vođstvo Srbije preti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, izjavio je večeras predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) u Njujorku.

Tokom obraćanja na 79. zasedanju GS UN, Bećirović je rekao da su "velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regionu suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima".

Bošnjački član Predsedništva BiH upozorio je da je Deklaracija, usvojena na "Svesrpskom saboru" u Beogradu 8. juna, "pretnja regionalnom miru", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"To nije samo deklarativni akt, nego opasan programski dokument o stvaranju velike države, koji preti Dejtonskom mirovnom sporazumu i državi BiH. Sadržaj te deklaracije je u suprotnosti sa demokratskim procedurama civilizovanog sveta, sa međunarodnim pravom, osnovnim principima EU i principima koji su osnova odnosa između članica UN", naveo je Bećirović.

Dodao je da je BiH, uprkos tome, "miroljubiva zemlja koja je čvrsto posvećena regionalnoj saradnji, kao jednom od njenih glavnih strateških spoljnopolitičkih ciljeva".

"Zbog toga aktivno učestvujemo u brojnim regionalnim inicijativama. Za mirnu budućnost Zapadnog Balkana, ključno je da sve zemlje priznaju da ne može biti izmena državnih granica. Oni koji pokušaju drugačije rizikuju ozbiljnu destabilizaciju regije sa nesagledivim posledicama", rekao je Bećirović.

On je zahvalio Generalnoj skupštini UN što je u maju usvojila rezoluciju o Srebrenici, kojom se 11. jul obeležava kao međunarodni dan sećanja na genocid u toj istočnobosanskoj opštini.

"BiH je jedina evropska zemlja u kojoj je počinjen genocid posle Drugog svetskog rata. To su presudili najviši sudovi UN. Presude o genocidu počinjenom nad Bošnjacima imaju legalni, istorijski, civilizacijski i moralni značaj", kazao je Bećirović.

Na obraćanje Bećirovića reagovala je srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, koja je za agenciju SRNA izjavila da platforma za njegov nastup nije usaglašena na sednici tog tela i da on "ne predstavlja BiH".

Na prošlogodišnjem zasedanju GS UN ispred BiH se obratio tadašnji predsedavajući Predsedništva Željko Komšić, hrvatski član tog tela, koji je između ostalog rekao da susedi BiH, odnosno Srbija i Hrvatska, "vrše udar na suverenitet" i "onemogućavaju bilo kakav demokratski razvoj" te zemlje.

Bećirović se večeras osvrnuo i na situaciju u svetu, rekavši da je BiH posvećena tranziciji ka obnovljivim izvorima energije i borbi protiv terorizma.

Naveo je da je odgovor UN na krize u Ukrajini i Gazi nedovoljan i uporedio ga sa odgovorom tokom rata u BiH 1990-ih godina.

(Beta, 25.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »