Navaljni je otrovan u zatvoru, pokazuju isplivali dokumenti

Beta pre 1 sat

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni je pokazivao znake trovanja pre no što je iznenada umro u zatvoru u februaru, prema dokumentima do kojih je došao ruski istraživački portal Insajder.

Navaljni, koji se dugo smatrao glavnim političkim protivnikom ruskog predsednika Vladimira Putina, umro je u februaru u zatvoru, a za njegovu iznenadnu smrt zvanično je naveden prirodni uzrok.

Zbirka dokumenata kojima Insajder raspolaže, sadrži dve verzije dokumenta koje je potpisao ruski istražitelj Aleksandar Varapajev.

Dokument o kojem je reč odnosi se na odluku ruskog istražnog komiteta da ne pokrene krivični postupak u vezi sa smrću pokojnog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u zatvoru na krajnjem severu Rusije.

Ranija verzija Varapajevljeve odluke opisuje simptome Navaljnog: "Dana 16.02.2024. godine osuđeni A.A. Navaljni je osetio naglo pogoršanje svog zdravstvenog stanja dok je bio u vežbalištu broj 2 EPKT (jedinstvene stambene jedinice ćelijskog tipa), o čemu je obavestio dežurnog ustanove, koji je ovog izveo iz prostorija vežbe. dvorištu do prostorija sekcije broj 4 EPKT".

"Tamo je osuđenik A.A. Navaljni legao na pod i počeo da se žali na oštar bol u predelu stomaka; počeo je refleksno izbacivanje želudačnog sadržaja, imao je konvulzije i izgubio svest, o čemu je odmah obavešteno medicinsko osoblje popravne ustanove", piše u tom nalazu.

Simptomi koje je opisao Varapajev su u skladu sa onima koji bi se očekivali da je Navaljni otrovan.

Međutim, iz kasnije, konačne verzije tog dokumenta uklonjeno je svako pominjanje bolova u stomaku, povraćanja i konvulzija.

Portal Insajder ima na raspolaganju još jedan važan dokument - popis "zaplenjenih predmeta" uzetih sa mesta smrti Navaljnog.

Na spisku su "uzorci povraćanja", za koje se u dokumentu navodi da su predati na ispitivanje.

Dokumenti potvrđuju reči Julije Navaljne, koja je izjavila da se "u poslednjim minutima pre smrti Aleksej žalio na akutne bolove u stomaku".

Ipak, zvanični zaključak do kojeg su došle ruske vlasti tvrdio je da je Navaljni umro prirodnom smrću i da njegova smrt "nije kriminalne prirode".

Ovo nije bio prvi pokušaj ruske države da ubije Navaljnog i nije prvi put da zvanično objašnjenje koje su dali ruski zvaničnici odstupa od utvrđenih medicinskih činjenica.

U avgustu 2020, ruski agenti FSB-a otrovali su Navaljnog koristeći otrov Novičok, dok je opozicioni političar bio na letu iz Tomska za Moskvu.

Njegovi simptomi su bili toliko jaki, da je avion hitno sleteo u Omsk, gde su lekari verovatno spasli život Navaljnog tako što su ga lečili hemijskim protivotrovom "atropinom".

Međutim, zvanična verzija objavljena kako bi se objasnio početak simptoma Navalnog u avionu je bila da je imao "nizak šećer u krvi".

"Zvanični uzrok smrti, poremećaj srčanog ritma, ni na koji način ne bi objasnio simptome opisane u izveštaju: oštar bol u stomaku, povraćanje ili napade. Ovi simptomi se teško mogu objasniti nečim drugim osim trovanjem. Kratak interval između bolova u stomaku i konvulzija sugeriše mogućnost izlaganja organofosfornom agensu, istoj klasi supstanci kao i Novičok" rekla je Aleksandra Polupana koja je lečila Navaljnog u Omskoj gradskoj bolnici nakon trovanja Novičokom.

Dodatni dokazi, iako indirektni, o upotrebi otrovne supstance mogu se uočiti u oklevanju vlasti da ga predaju na sahranu nekoliko dana nakon smrti, zajedno sa njihovim odbijanjem da omoguće nezavisno ispitivanje bioloških uzoraka.

Dok su se sumnje u vezi sa pravim uzrokom smrti Navaljnog pojavile skoro odmah nakon što je smrt objavljena, tek sada je činjenica o trovanju Navaljnog potvrđena zvaničnim dokumentima.

(Beta, 30.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »