Njujork tajms: Iranski napad na Izrael očekuje se u narednim satima

Beta pre 2 sata

 Iranski napad na Izrael dronovima i raketama, uključujući i balističke, očekuje se u narednim satima, javlja Njujork tajms pozivajući se na tri izraelska zvaničnika.

Kada je Iran napao Izrael u aprilu procenjivalo se da balističke rakete za 12 minuta mogu da stignu iz Irana u Izrael i do svojih meta, krstareće rakete za dva sata, a dronovi za devet.

Tri anonimna izraelska zvaničnika rekla su da će Iran gađati tri izraelske vazduhoplovne baze i obaveštajni štab severno od Tel Aviva, za koji su rekli da se evakuiše.

I mada je sveopšti rat u aprilu, kada je Iran ispalio preko 300 dronova i krstarećih raketa u pravcu Izraela, izbegnut, Tajms ovog puta citira diplomate i eksperte koji kažu da sada ima više izgleda da se to desi.

Očekuje se da će Izrael snažno uzvratiti na svaki novi iranski napad.

Asošiejted pres je danas javio, pozivajući se na visokorangiranog zvaničnika administracije SAD da se Iran priprema da uskoro izvede napad balističkom raketom na Izrael.

Napad u aprilu je bio prvi direktni napad iz Irana na Izrael u odgovoru na udar na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije, Damasku, u kojem je ubijen zvaničnik iranske Revolucionarne garde i osam drugih oficira.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je Rojtersu da će novi napad biti isto tako veliki, kao onaj u aprilu ili potencijalno veći, kada je većina projektila oborena.

(Beta, 01.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »