Sindikat NSPRS: Nećemo učestvovati u sprovođenju projekta ministarstva 'Zdravitas'

Beta pre 3 sata

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je danas da je uputio zahtev Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da preispita zakonitost projekta "Zdravitas", koji sprovodi Ministarstvo prosvete, navodeći da neće u njemu učestvovati dok se ne razreše sporna pitanja."Pre dve nedelje svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji stigao je dopis Ministarstva prosvete kojim se obaveštavaju da je učešće u projektu "Zdravitas" obavezno. U okviru projekta se prikupljaju podaci o fizičkom razvoju i motoričkim sposobnostima učenika", saopštio je ovaj sindikat.

Kako je NSPR ukazao, "nejasno je kome i čemu će služiti prikupljeni podaci, da li je zakonito da takvim podacima raspolažu nastavnici, škole, ministarstvo i partneri u projektu, kao i da li se podaci mogu prikupljati i obrađivati bez prethodno dobijene saglasnosti roditelja".

Taj sindikat zahteva od Poverenika da hitno reaguje, razjasni situaciju i spreči eventualnu zloupotrebu podataka o ličnosti velikih razmera.

"U pitanju je projekat koji zahteva i dodatno radno angažovanje nastavnika, što se mora regulisati aneksima ugovora o radu i adekvatnim plaćenjem", istakao je sindikat.

Dodali su i da ako je neko u Ministarstvu prosvete "zamislio da nastavnike pretvori u neplaćene medicinske statističare koji nezakonito prikupljaju podatke o učenicima, napravio je račun bez krčmara" i poručili: "Članovi NSPRS neće učestvovati u sprovođenju projekta 'Zdravitas' bez prethodnog razjašnjenja svih spornih pitanja".

(Beta, 01.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »