U BiH lokalni izbori, pravo glasa ima više od tri miliona građana

Beta pre 1 sat

U Bosni i Hercegovini jutros su počeli lokalni izbori, na kojima građani biraju načelnike i gradonačelnike opština i gradova, odbornike u skupštinama gradova i opština u oba entiteta, kao i odbornike za Skupštinu distrikta Brčko.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) juče je donela odluku da se odloži održavanje izbora u pet opština u Federacii BiH koje su pogođene polavama – Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici.

Prema podacima opštinskih i gradskih izbora, jutros u 7.00 časova na vreme su otvorena sva bračka mesta, uz nekoliko izuzetaka zbog tehničkih problema.

Na više stotina biračkih mesta širom BiH, CIK sprovodi pilot projekat korišćenja novih tehnologija s ciljem osiguravanja integriteta izbora.

Na 458 biračkih mesta koristiće se nove tehnologije, što je deset odsto od ukupnog broja birališta.

Na 165 biračkih mesta koristi se tehnologija za identifikaciju birača proverom otiska prsta, odnosno za autentifikaciju birača i transmisiju rezultata, dok će na 145 birališta biti korišćeni optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića.

U Brčko distriktu koriste se nove tehnologije za biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača, a na nekim biračkim mestima postojaće i video-nadzor.

Prema pdacima sa terena do sada nisu zabeležene veće nepravilnosti u izbornom procesu.

U Banjaluci je zabeležen incident, kada je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na jednom biračkom mestu mobilnim telefonom slikao glasački listić.

Iz MUP RS je saopšteno da će protiv njega će biti podneta inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini ima 3.400.204 građana koji su upisani u Centralni birački spisak.

(Beta, 06.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »