BBC vesti na srpskom

TikTok pred sudom zbog „narušavanja" mentalnog zdravlja tinejdžera

Više desetina američkih država tužilo je TikTok, optužujući društvenu mrežu da je odgovorna za poremećaje mentalnog zdravlja među tinejdžerima.

BBC News pre 5 sati  |  Natali Šerman - BBC njuz
tiktok
Getty Images

Društvena mreža TikTok uskoro će se naći pred sudom u Americi.

Grupa od 14 javnih tužilaca, 13 iz različitih saveznih država Amerike i jedan iz Distrikta Kolumbija, tvrdi da kompanija koristi metode koje stvaraju zavisnost kako bi privukla decu da koriste aplikaciju, kao i da namerno obmanjuje javnost o tome da je bezbedna za korišćenje.

Iz TikToka kažu da su „razočarani" i uzvraćaju udarac, odbacujući tvrdnje tužilaca kao „netačne i obmanjujuće".

Vlasnik TikToka, kineska kompanija Bajtdens, trenutno se bori protiv zabrane rada u SAD, sa kojom bi mogla da se suoči ukoliko ne pristane da poslove u ovoj državi proda američkoj firmi.

„TikTok zna da kompulzivna upotreba i drugi štetni efekti izazivaju probleme sa mentalnim zdravljem kod miliona američke dece i tinejdžera", navodi se u tužbi podnetoj u utorak.

„Uprkos dokumentovanim činjenicama, TikTok lažno predstavlja platformu kao 'bezbednu' [i] 'prikladnu' za decu i tinejdžere", navodi se.

Leticija Džejms, javna tužiteljka američke države Njujork, rekla je da su mladi ljudi širom zemlje umrli ili povređeni radeći TikTok „izazove", kao i da se mnogi drugi osećaju „tužnije, anksioznije i depresivnije zbog zavisnosti koju izaziva TikTok".

Podsetila je na slučaj 15-godišnjeg dečaka sa Menhetna, koji je preminuo vozeći se na vagonu metroa u pokretu zbog TikTok izazova.

„TikTok tvrdi da je njihova platforma bezbedna za mlade, ali to je daleko od istine", istakla je Džejms.

Iako TikTok promoviše alate koji pomažu u ograničavanju vremena pred ekranom, ili kontrolu nad sadržajem koji im se nudi, tužioci tvrde da oni nisu „efikasni" kako TikTok tvrdi.

Podneto je 14 zasebnih tužni, a državni tužilac iz Distrikta Kolumbija tvrdi da kompanija vrši neovlašćeni transfer novca uz pomoć sopstvene „virtuelne valute".

„U potpunosti odbacujemo ove tvrdnje", rekli su iz TikToka.

„Ostajemo duboko posvećeni zaštiti tinejdžera i nastavićemo da ažuriramo i poboljšavamo naš proizvod", dodali su.

Tužioci traže novčane kazne, a slični slučajevi nedavno su pokrenuti protiv kompanije Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, upravo zbog uticaja na mentalno zdravlje mladih.

Države kao što su Teksas i Juta su ranije podnele slične tužbe protiv TikToka u vezi sa narušavanjem bezbednosti dece.

Federalna trgovinska komisija u avgustu je optužila TikTok za kršenje Zakona o privatnosti dece.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.09.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »