Vučić: Poseta Erdogana doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Beta pre 3 sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Beogradu doprinosi stabilnosti u regionu Zapadni Balkan.

"Ekonomija je još jedan od ključnih aspekata ove posete. Turska je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, a razgovara se o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni", kaže Vučić.

On je na Instagramu napisao da je region, koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, "željan mira i istinskog prosperiteta". 

"Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije", naveo je srpski predsednik koji je završio razgovor u četiri oka sa turskim kolegom.

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija i razgovora Erdogana sa predsednikom Srbije, njih dvojica će prisustvovati četvrtoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske i potpisivanju sporazuma o saradnji.

Erdogan će tokom popodneva sa Vučićem prisustvovati i Biznis forumu Srbija-Turska u hotelu Hajat.

Tokom Erdoganove posete Beogradu potpisan je memorandum o razumevanju u oblasti informisanja a očekuje se potpisivanje i  više dokumenata u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, privrede, industrije i tehnologije, energetske tranzicije, omladine i sporta, upravljanja katastrofama, kao i o saradnji u vanrednim situacijama.

Predsednik Turske u Beograd je doputovao posle kratke posete Tirani gde je prisustvovao svečanom otvaranju velike džamije koju je finansirala Turska.

(Beta, 11.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »