Dodik: Nema nikakvih kampova u RS, navodi o tome deo hibridnog rata protiv RS i njenog rukovodstva

Beta pre 19 minuta

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas u Istočnom Sarajevu ponovio da u RS nema nikakvih kampova za obuku, niti bilo kakve organizovane ili logističke podrške za organizovanje bilo kakvih aktivnosti ili podršku bilo kojem pojedincu."Odbacujemo sve spekulacije. Niti ima, niti je bilo, niti smo organizovali bilo kakve kampove", rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka s predstavnicima institucija RS i nadležnih službi u vezi sa navodima da su se u kampovima na području tog entiteta, pod pokroviteljstvom Rusije, obučavali Moldavci za izazivanje nereda u svojoj zemlji.

On je naveo da su se sastanku u Istočnom Sarajevu odazvali svi pozvani osim dvojice koji su bili van zemlje, ali su im pružili podršku, ocenivši da su navodi o postojanju kampova u RS deo "hibridnog rata" kojim rukovodi Ambasada SAD u BiH protiv RS i njenog rukovodstva.

Navodeći da RS "može mirno da spava", on je ocenio da je njen "vidljivi neprijatelj - američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji konstantno pokušava da ocrni RS i da je dovede u poziciju da ima probleme".

Istakao je da RS ima mehanizme kojima će se odbraniti.

"Ni agencije koje deluju ovde, nisu potvrdile takve tvrdnje", rekao je Dodik, naglasivši da "elementi koji mogu da ugroze bezbednost u BiH" dolaze iz Federacije, gde su ranije postojali kampovi u Pogorelici, Gornjoj Maoči i okolini Mostara, dok po njegovim rečima, "srpski narod nikad nije bio sklon vršenju teorističkih akata".

"Od ranijih kampova koji su locirani po Gornjoj Maoči, Dubnici, preko onih koji su poslednjih meseci organizovani u okolini Mostara, kao i zbog postojanja paradžemata i onih pojedinaca koji su bili na ratištu širom sveta na strani radikalno motivisanih ratnika islama", naveo je Dodik.

Dodao je da je "samo 23, od utvrđenih stotinu paradžemata" prihvatilo da potpiše protokole sa Islamskom zajednicom u BiH (IZ), što, kako je ocenio, govori o tome da ti paradžemati i dalje funkcionišu.

Dodik je rekao i da je njegovo prisustvo na samitu BRIKS-a u Rusiji ove nedelje bilo izuzetno uspešno i da se u Kazanju sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"BRIKS nije usmeren ni protiv koga. U ukupnom zbiru, BRIKS pokazuje bolje rezultate od G7. BRIKS je asocijacija usmerena na mir i kao takva je prava asocijacija za nas", istakao je predsednik RS.

(Beta, 26.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »