Predsednica Gruzije optužila Rusiju za mešanje u izbore, pozvala Zapad da podrži proteste

Beta pre 2 sata

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili pozvala je danas Zapad da podrži proteste opozicije protiv zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora održanih ovog vikenda, po kojima je vladajuća partija proglašena pobednikom, uprkos optužbama o ruskom mešanju i neregularnostima u glasanju.

Predsednica Zurabišvili koja je odbila da prizna zvanične rezultate izbor rekla je za AP da je Gruzija postala žrtva ruskog pritiska namenjenog za remećenje planova te zemlje da se pridruži EU.

"Videli smo da je ruska propaganda direktno upotrebljena", rekla je Zurabišvili koja je žestoki kritičar vladajuće stranke "Gruzijski san". Ona je dodala da vlada radi zajedno sa Rusijom i da verovatno dobija pomoć od ruskih bezbednosnih službi.

Portparolka Evropske komisije Nabila Masarali rekla je danas da je izborna kampanja stranke Gruzijski san "direktno inspirisana" ruskom propagandom i da je "nivo dezinformacija bio bez presedana".

Juče je Zurabišvili podržala opozicione lidere i pozvala Gruzijce da večeras izađu na skup u glavnoj ulici Tbilisija i da protestuju zbog kako je rekla "potpunog falsifikovanja i totalne krađe" izbora.

Gruzijska Centralna izborna komisija saooštila je juče da je vladajući Gruzijski san osvojio 54,8 odsto glasova na izborima u subotu, na osnovu izbrojanih gotovo 100 odsto glasova, dok je proevropska opoziciona koalicija sastavljena od četiri stranke dobila  37,58 odsto glasova.Gruzijski san, partija koju je formirao milijarder Bidzina Ivanišvili, koji se obogatio u Rusiji, postala je izuzetno autoritarna, usvajajući zakone slične onima usvojenim u Rusiji, kojima se suzbije sloboda govora i prava LGBTQ+ zajednice. 

Protest je jedini način na koji Gruzijci mogu da izraze da su njihovi glasovi ukradeni i da je njihova budućnost ukradena, rekla je gruzijska predsednica za AP i izrazila nadu da će SAD i EU podržati demonstracije.

"Potreban nam je ta čvrsta podrška naših evropskih partnera, naših američkih partnera", rekla je ona i dodala da je Gruzija zainteresovana da "snažna Evropa bude prisutna na Kavkazu" i da taj region bude stabilan.

Upitana da li želi da se uvedu sankcije gruzijskim zvaničnicima Zurabišvili rekla je da o tome odlučuju zapadne vođe, ali da svakako sada nije vreme da se "obnove odnosi sa vlastima koje u ovom trenutku nisu legitimne".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je u saopštenju pozvao gruzijske političke vođe da "poštuju vladavinu prava, povuku zakone koji podrivaju osnovne slobode, da se pozabave propustima u izbornom procesu i usmere Gruziju ka njenoj evroatlantskoj budućnosti".

Portparolka Evropske komisije rekla je da Unija očekuje da gruzijska Centralna izborna komisija i drugi delovi vlasti brzo, transparentno i nezavisno istraže izborne neregularnosti i optužbe u vezi izbora.

Kremlj je odbacio optužbe o mešanju.

"Mi se ne mešamo u unutrašnje poslove Gruzije i nemamo nameru da se mešamo", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i uzvratio da je upravo Zapad pokušao da utiče na glasanje.

Ocenio je da je poziv predsednice Zurabišvili na proteste - pokušaj da se destabilizuje zemlja.

Evropska unija je već ranije stopirala proces pristupanja Gruzije Uniji posle usvajanja zakona, nalik ruskim, kojima su ograničena prava LGBT zajednice i koji od nevladinih organizacija i medija koji dobijaju sredstva iz inostranstva zahtevaju da se registruju kao "strani agenti". Te mere su izazvale masovne proteste u zemlji i oštre kritike međunarodne zajednice.

(Beta, 28.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »