Vučević: Srbija strateški opredeljena da jača saradnju sa SAD u svim oblastima

Beta pre 2 sata

 Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je danas u razgovoru sa direktorom spoljnopolitičkog odbora Senata Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Demijanom Marfijem da je Srbija strateški opredeljena da jača saradnju sa SAD u svim oblastima, na obostranu korist građana dve države.

Kako je saopštila vlada, Vučević je istakao da je Srbija u poslednjih dvanaest godina intenzivno radila na jačanju odnosa sa SAD, posebno u kontekstu regionalne stabilnosti, borbe protiv terorizma i ekonomskog razvoja, te da će nastaviti to da čini i ubuduće.

On je naveo da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje regionalne saradnje.

Vučević izrazio je zadovoljstvo i potpisivanjem ugovora o saradnji sa SAD u oblasti energetskog sektora, imajući u vidu da su energetska stabilnost zemlje i sprovođenje Zelene agende važni prioriteti naše države.

Naveo je da je Srbija zainteresovana za privlačenje američkih investicija i pozvao kompanije iz ove zemlje da učestvuju na specijalizovanoj izložbi Ekspo 2027.

Marfi je ocenio da SAD zemlja pružaju podršku u pitanjima bezbednosti i regionalne stabilnosti, inicijativama koje doprinose miru i stabilnosti u regionu, kao i u procesu evropskih integracija Srbije.

On je istakao da SAD podržava dijalog i implementaciju dogovorenog u okviru Briselskog sporazuma, koji predstavlja pravi put za postizanje kompromisnog rešenja.

Ocenjujući kao veliki uspeh organizaciju izložbe Ekspo 2027 u Srbiji, Marfi je naglasio važnost ekonomske saradnje i istakao značaj programa i inicijativa za privlačenje američkih investicija u Srbiji, koje uključuju podršku malim i srednjim preduzećima i razvoju infrastrukture.  

(Beta, 28.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »