Извор: ББЦ Невс архива вести 09.05.2019

Афера „државни удар" у Црној Гори: По пет година затвора за лидере опозиције

BBC News 09.05.2019
Првостепеном пресудом Вишег суда у Подгорици одређено скоро 70 година затвора оптуженима за покушај државног удара у октобру 2016. године. Андрија Мандић и Милан Кнежевић треба да проведу по пет година у затвору јер су се… »

Водитељ Дени Бејкер добио отказ, јер је краљевску бебу назвао шимпанзом

BBC News 09.05.2019
Радио водитељ ББЦ отпуштен, јер је уз твит о краљевској беби, поставио и фотографију шимпанзе у оделу. Водитељ ББЦ Дени Бејкер (61) добио је отказ због неслана шале на Твитеру о новорођеној беби војводе и војвоткиње… »

Имена за бебе: Вечита дилема родитеља

BBC News 09.05.2019
Избор имена за бебу је некад баш „тешка работа“, а постоје и нека правила која треба испоштовати. Давање имена детету велика је одлука чак и ако нисте члан британске краљевске породице. Родитељи у Енглеској и Велсу… »

Чега има у вакууму - квантни експеримент открива шта се крије у празном простору

BBC News 09.05.2019
У свету који можемо да видимо и осетимо је лако замислити вакуум, али у квантној физици су правила другачија. Чак и када у потпуности уклоните матерују, нешто увек остане. Али како се то нешто мери? Замислите да сте у уклетој… »

Трговински рат: Трамп каже да Кина не поштује договор

BBC News 09.05.2019
Пекинг се противи повећању такса на робу, иако се односи између САД и Кине заоштравају. Доналд Трамп каже да је Кина прекршила договор постигнут у трговинским преговорима, што ће заоштрити односе Кине и САД. Из Пекинга… »

Немачка: Голуб Шумахер прекорачио брзину - како га казнити

BBC News 09.05.2019
Птица је испред радара пролетела брзином која није дозвољена, па је питање како јој наплатити казну. Било је то обично, тихо поподне у Бохолту, граду на западу Немачке, када је један голуб одлучио да изиграва Шумахера и… »

Дизни потврдио: Стиже још Ратова звезда, Марвела и Аватара

BBC News 09.05.2019
Четири филма о Ратовима звезда, осам Марвелових, четири Аватара и нови Индијана Џоунс су у плану. Четири филма о Ратовима звезда, осам Марвелових остварења, четири наставка Аватара и нови филм о Индијани Џонсу - све ће… »

Дан победе: Како је свет победио фашизам и добио нову Европу

BBC News 09.05.2019
И овог 9. маја свет обележава Дан победе над фашизмом - где су ту земље региона и живи ли у њима и даље антифашистички дух? Јурај Хржењак има 102 године. Рођен је у Бјеловару 10. марта 1917, у тренутку када је свет и… »

Овчарство: „Сајбер пастир" Милорад живи у Аустрији, а у селу Добрње узгаја посебну врсту оваца

BBC News 09.05.2019
Док живи и ради у Салцбургу, преко видео камера прати своје стадо оваца код Петровца на Млави. Од како памти за себе, Милорад Милић - Миле из Петровца на Млави окружен је овцама и јагњадима. Пре четири године је открио… »

Тотенхемов сан мајске ноћи, Ајаксов бродолом и Покетинове сузе радоснице

BBC News 09.05.2019
Лондонски клуб први пут у историји играће финале Лиге шампиона. Навијачи Тотенхема одушевљени партијом троструког стрелца Лукаса Муре, а Ајаксови у неверици због шокантне завршнице. Светска фудбалска јавност није стигла ни… »