Kultura, najnovije vesti

„Smederevo 1941“ nova predstava u SNP

Dnevnik pre 18 sati
U Srpskom narodnom pozorištu počele su probe nove predstave pod radnim naslovom „Smederevo 1941“, spisateljice i rediteljke Ane Đorđević.
Predstava se realizuje u saradnji sa gradom Smederevom, te će upravo premijeru doživeti početkom jula na smederevskom pozorišnom festivalu „Teatar u tvrđavi“, dok će novosadska... »

Srbija ostala bez slavnog bajkopisca: Preminula književnica Grozdana Olujić

Kurir pre 20 sati
Književnica, slavni romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u 85. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat". Grozdana Olujić rođena je 1934. u Erdeviku,... »

Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza

B92 pre 20 sati
B92: Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza
Rodna kuća pisca, dramaturga, književnog kritičara Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu nakon obnove je danas svečano otvorena, a njegova je ćerka Mila Jovanović rekla da je Mihiz želeo da njegove mošti budu položene upravo u Irigu.
"Danas, posle skoro stotinu godina od njegovog rođenja, njegovi Irižani, zajedno sa predstavnicima Srpske čitaonice, ponovo će vratiti njegov duh u njegovu rodnu kuću", rekla je... »

Geografija Evrope u Nabokovljevim pričama

Politika pre 21 sat
Činjenica je da se u ovim pričama nalaze začeci ne samo njegovih velikih romana, već i nekih od proznih dela velikih pisaca 20. veka. – U svojoj najranijoj fazi obrađivao je teme iz Rusije i ruske emigracije u Berlinu
Briljantne „Sabrane priče” Vladimira Nabokova, koje su donekle bile zasenjene njegovim romanima, čitamo u izdanju beogradske „Derete”, u dva toma. Kritički materijal bitan je deo... »

Roger Waters poziva na bojkot Eurosonga u Tel Avivu

Al Jazeera pre 21 sat
Bivši član Pink Floyda tvrdi da Izrael ugnjetava Palestince i da vrši sistematsko etničko čišćenje.
Bivši član čuvene grupe Pink Floyd Roger Waters apelovao je na sve učesnike ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Evrovizije, koje će se održati u maju u Tel Avivu, da ga bojkotuju.... »

Umesto "brenda" i "bekstejdža": Hrvatski jezik dobio nove reči

B92 pre 21 sat
B92: Umesto "brenda" i "bekstejdža": Hrvatski jezik dobio nove reči
Hrvatski jezik je dobio tri nove reči - "zapozorje ", "oznak " i "bilješkinja ", odlučili su jezikoslovci, književnici i naučni saradnici časoisa Jezik, a tvorcima novih pojmova dodeljena je nagrada "Dr Ivan Šreter".
Od 100 novih reči, koje je na konkurs prijavilo pedesetak autora, "zapozorje " je proglašeno najboljom novom hrvatskom rečju, a zamenjuje englesku reč "bekstejdž" (backstage) koja... »

Preminula književnica Grozdana Olujić

N1 Info pre 22 sata
Književnica, slavni romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u 85. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".
Grozdana Olujić je rođena 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prvi... »

U Sanskom Mostu obilježena 104. godišnjica Bitke kod Canakkalea

RTV Novi Pazar pre 23 sata
Ambasada Republike Turske u Sarajevu, povodom godišnjice pobjede na Čanakaleu, organizovala je svečanost na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Sanskom Mostu. Bitka na Galupolju zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u historiji Republike... »

Počeo Festival stvaralaštva mladih

RTV Novi Pazar pre 23 sata
Nastupom učenika osnovne škole “Đura Jakšić” počeo je ovogodišnji Festival stvaralaštva mladih. U narednim danima u okviru Festivala nastupiće mladi iz 14 osnovnih škola, 6 srednjih, ali će publika vidjeti i program Predškolske ustanove “Mladost“.... »

Ona je najveće uloge dobila preko kreveta?! U skandal upleten i bivši dečko Maraje Keri: Holivud se trese od poruka koje su isplivale u javnost!

Kurir pre 23 sata
Šarlot Kirk upoznala je čelnika Vorner brosa, Kevina Cudžiharu, po preporuci bivšeg dečka Maraje Keri, Džejmsa Pakera. Strani mediji bruje o porukama koje su isplivale u javnost, uprkos brojnim demantima kako glumice, tako i njene majke. "Dođi odmah... »

Odlazi: Džoni Dep završio snimanje u Srbiji, a ovde su zabeleženi poslednji kadrovi filma

Srbija danas pre 23 sata
Napustio Beograd
Snimanje filma "Minamata" u kojem glavnu ulogu igra Džoni Dep, završeno je u Tivtu, preneo je crnogorski portal cdm.me. Snimanje je krajem januara počelo u Srbiji, a Dep je pre nedelju dana stigao u Crnu Goru kako bi na... »

Riječke muzičke zvezde na kontaktu 2019 - FIT i URBAN & 4

Blic pre 1 dan
KONTAKT 2019 ugostiće u okviru svog muzičkog programa i dve velike muzičke zvezde iz Rijeke: kultni ex jugoslovenski bend FIT i Damira Urbana sa svojom četvorkom – URBAN & 4 FIT nastupa u četvrtak, 21. mart 2019, u 20:00 u klubu Eelektopionir (... »

Džoni Dep završio snimanje filma "Minamata", poslednji kadrovi pali u Crnoj Gori

B92 pre 1 dan
B92: Džoni Dep završio snimanje filma "Minamata", poslednji kadrovi pali u Crnoj Gori
Snimanje filma "Minamata" u kojem glavnu ulogu igra Džoni Dep, završeno je u Tivtu, preneo je crnogorski portal cdm.me. Snimanje je krajem januara počelo u Srbiji, a Dep je pre nedelju dana stigao u Crnu Goru kako bi na Ostrvu cveća snimio poslednje kadrove o fotografu Judžinu Smitu.
Prethodno su scene kojima treba da se dočara život u japanskom ribarskom selu 1972. godine, snimane na Župi i plaži Kalardovo. "Filmska ekipa i producenti naročito su zadovoljni... »

U Somboru održan 10. festival "Šareni vokali"

B92 pre 1 dan
B92: U Somboru održan 10. festival "Šareni vokali"
Deseti jubilarni Festival "Šareni vokali" održao se 16. marta u Narodnom pozorištu u Somboru, pod pokroviteljstvom Grada Sombora.
Festival u organizaciji Somborskog pevačkog društva i ove godine okupio je talentovane decu pevače iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i... »

Jelisaveta izvela ćerku na plažu! Kad budete videli u kakvom raju su uživale pašće vam vilica na pod! (foto)

Kurir pre 1 dan
Jelisaveta Orašanin porodila se sredinom februara. Ona njen suprug, košarkaš Miloš Teodosić, po prvi put postali su roditelji. Dobili su ćerku kojoj su dali ime Petra. Oko mesec dana kasnije glumica je izvela mezimicu u šetnju u Malibu. One su... »

©2019 Netmark d.o.o.