Centar Deli u Nišu deli znanje i nove firme

Beta 03.01.2017

Više od 5.000 srednjoškolaca i studenata pohađalo je prošle godine neku od besplatnih obuka u Centru za kreativno delovanje "Deli" u Nišu, dok je šest od 12 mladih stručnjaka koji su koristili prostor Centra za svoj rad osnovalo sopstvenu firmu, izjavio je menadžer tog centra i udruženja "Proaktiv" Nenad Stojanović.

Za opremanje prostora u kome se nalazi "Deli" Ministarstvo omladine i sporta uložilo je 2015. godine 2,3 miliona dinara, a udruženju "Proaktiv" i firmi "Contrastudio" povereno je upravljanje Centrom.

Prema Stojanovićevim rečima ove jeseni "Deli" je dobio 12 novih stalnih korisnika koji su već "uhvatili preduzetništvo u svoje ruke".

"Uglavnom su to programeri, dizajneri, arhitekte. Oni su, kao i njihovi prethodnici, pre dolaska u 'Deli' radili od svojih kuća, u sivoj zoni. Njih šestoro već je osnovalo sopstvenu firmu i krenulo u legalno poslovanje", naglasio je Stojanović.

On je istakao da korisnici koji se biraju putem konkursa u Centru "Deli" dobijaju na godinu dana prostor za rad, internet i salu za sastanke, a sve to plaćaju mesečno 50 evra u dinarskoj protivrednosti. Radni prostor stanari koriste svakog radnog dana do 17.00 časova.

"Preostalo vreme i tokom vikenda organizujemo besplatne edukacije za mlade iz najrazličitijih oblasti poput programiranja, mode, dizajna, filma i muzike. Predavači su naši veoma uspešni ljudi zaposleni u firmama u Srbiji i u inostranstvu", kazao je Stojanović.

U prostoru "Deli" koji se nalazi u samom centru Niša pored galerije Sinagoga, prošle godine održane su i 24 samostalne izložbe slika i nekoliko fotografskih izložbi, naveo je Stojanović.

Korisnici prostora i oni koji dolaze na obuku i praksu, ističu da "Deli" može da posluži kao primer kako treba pomagati mladim ljudima da dođu do posla i uspešno rade.

"Ovde sam ostvario mnogo sjajnih kontakata i naučio mnogo toga što mi je potrebno da bi se bavio privatnim bizisom", rekao je za Betu student ekonomije Milan Babić.

On je naveo da već ima svoju firmu u oblasti drvne industrije i razmišlja da sa prijateljima otvori još jednu.

Slična iskustva iz Centra "Deli" nosi i Jovana Anđelković koja je završila pedagogiju, ali koja se već četiri godine bavi pisanjem tekstova za različite inostrane sajtove.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je ocenio prilikom poslednje posete da Centar "Deli" predstavlja primer dobre prakse za zapošljavanje mladih i u Srbiji i u regionu.

(Beta, 01.03.2017)

Niš »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »