Vučić: Ne možete pritiskom na RIK promeniti narodnu volju

Beta 16.04.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da može samo da se nasmeje na nastojanjima njegovih političkih protivnika da pritiscima na Republičku izbornu komisiju (RIK) promene narodnu volju.

"Na to se samo nasmejete. Mali Đokica zamišlja da je moguće da promenite narodnu volju odlukom političara. Ne znam samo odakle im takve ideje, onda bi se pravili izbori za RIK. Onda onaj koga RIK izabere, a ne građani je predsednik. To je smešno", rekao je Vučić novinarima u Kasarni VS "Major Milan Tepić" u Jakovu.

Vučić je kazao da o celoj situaciji "najviše govori" težnja da se promeni član RIK-a "zato što je častan i nije hteo da glasa onako kako mu političari određuju".

"Nekada smo imali zemlju u kojoj su se ljudi borili za poštovanje narodne volje. U tom teatru apsurda, morate da se naviknete. Ponosan sam na činjenicu da smo dopustili izraženoj manjini, ne tesnoj manjini, nego izraženoj manjini, da čini sve što želi", rekao je Vučić.

RIK je u četvrtak imenovala Borislava Mitrovića za člana te komisije ispred Grupe građana "Za zdravu Srbiju  -  Milan Stamatović", umesto dotadašnjeg člana Slobodana Popovca, koji će ubuduće biti zamenik, na sednici koja je protekla u atmosferi burne rasprave i međusobnih optužbi.

Novoizabrani član, koji je do tada bio zamenik člana RIK-a, optužio je Popovca da u RIK-u nije radio u interesu predsedničkog kandidata Stamatovića, već u interesu kandidata vlasti Aleksandra Vučića.

Popovac je rekao da je iznenađen zahtevom za smenu zbog nemogućnost obavljanja funkcije, ističuči da to nije razlog, "već to što nije podlegao pritiscima da ne glasa za proglašenje izbornih rezultata".

(Beta, 04.16.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »