PKS podsetila privrednike da prijave potraživanja prema Agrokoru

Beta 23.05.2017

Privredna komora Srbije pozvala je danas firme i preduzetnike iz Srbije da prijave potraživanja prema Agrokoru i 50 društava koja su povezana ili zavisna od tog hrvatskog koncerna.

Rok za prijavu potraživanja je 9. jun, što je predviđeno Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (leks Agrokor).

Taj zakon propisuje prekid i zabranu pokretanja svih stečajnih, parničnih, izvršnih ili bilo kakvih trećih postupaka protiv Agrokora ili protiv društava koja su povezana ili zavisna od njega.

Sva potraživanja Agrokorovih poverilaca dospevaju na naplatu uvođenjem vanredne uprave u Agrokor i ukoliko ne budu prijavljena smatraće se da prestaju da postoje.

"Kako bi potraživanja bila priznata ona moraju biti obrazložena i potkrepljena dokazima", istakla je PKS i navela da bi poverioci Agrokora za osporena potraživanja trebalo da pokrenu parnični postupak kojim se utvrđuje da li ona postoje.

Hrvatski "lesk specijalis" propisuje da postupak vanredne uprave ne može da traje duže od 12 meseci i da taj rok može biti produžen najviše jednom i to za dodatna tri meseca. Plan je da Agrokor, koji je u finansijskim problemima i ima dug od oko šest milijardi evra, bude restrukturisan, a ako to ne bude moguće biće pokrenut stečaj.

(Beta, 05.23.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »