U Kragujevcu otvorena izložba dela najistaknutijih vojvođanskih slikara (VIDEO)

Beta 07.06.2017

Odabrana dela najistaknutijih vojvođanskih slikara druge polovine 20. veka predstavljena su prvi put u Kragujevcu u okviru putujuće izložbe "Karavan slika" koju su priredili Vojvođanska banka i Galerija Matice srpske.

Postavku čini pet likovnih dela odabranih iz umetničke zbirke od više od 600 likovnih dela u vlasništvu Vojvođanske banke koja je nastala u proteklih pola veka.

U kragujevačkoj filijali Vojvođanske banke izloženo je delo Save Stojkova "Banka" rađeno tehnikom ulje na kartonu, zatim ulja na platnu Boška Petrovića "Železnička ulica u Novom Sadu", Milana Kerca "Žita", Milana Kečića "Jesenji salaš", kao i rad Pavla Blesića "Bedem pod krošnjom" (ulje na lesonitu).

Izbor od pet umetničkih dela afirmisanih slikara pokazuje razvoj likovne umetnosti u Vojvodini u drugoj polovini 20. veka, a ujedno i jedan segment umetničke vrednosti zbirke koju poseduje Vojvođanska banka.

Izložena dela pet autora na različite načine prikazuju istu temu, panonski milje i svaki od njih ima jednu svoju veličinu i na bogat način, likovno, iskazuje raznovrsnost vojvođanskog podneblja.

"Ima ruralnih motiva kao i urbanih elemenata vojvođanske sredine", rekla je na otvaranju izložbe viši kustos Galerije Matice srpske Mirjana Brmbota.

"Karavan slika" je deo velikog zajedničkog projekta Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske "Odgovorno u kulturi".

"U okviru tog projekta banka je Galeriji poverila popis, valorizaciju i katalogizaciju više od 600 umetničkih dela najpoznatijih srpskih slikara druge polovine 20. veka. Deo ove bogate kolekcije je predstavljen u Beogradu i Novom Sadu, a mi smo ponosni na činjenicu da se odabir radova predstavlja i publici u Kragujevcu", rekao je na otvaranju izložbe direktor filijale Kragujevac u Vojvođanskoj banci Bojan Miličić.

Izložba će biti otvorena za posetioce do petka 9. juna od 18.30 do 20.30 časova u filijali Vojvođanske banke u Kragujevcu u Ulici Kralja Petra I, broj 46.

Posle Kragujevca, putujuća izložba "Karavan slika" posetiće Čačak, Apatin, Zrenjanin i Suboticu.

Snimke otvaranje izložbe u Kragujevcu možete pogledati OVDE

(Beta, 07.06.2017)

Kragujevac »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »