Godinu dana po obećanju Vlade Srbije, niški radnici još bez plata

Beta 13.10.2017

Radnici propalih društvenih firmi okupili su se danas ispred Gradske kuće u Nišu i podsetili da je pre tačno godinu dana Vlada Srbije zasedala u Nišu, a tadašnji premijer, sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će im do kraja 2016. godine početi isplata zaostalih plata, što se još nije dogodilo.

Zaostale zarade potražuje više od 9.000 niških radnika, a procenjuje se da oni od fabrika u kojima su radili poput Elektronske i Mašinske industrije, nisu uspeli da naplate ukupno oko 4,5 milijardi dinara.

Bivši radnik "Duvanprometa" Ljubiša Vučić rekao je agenciji Beta da on još ne može da naplati 1,1 milion dinara zaostalih zarada, iako izvršnu sudsku presudu ima još od 2008. godine. 

"Svakog petka protestujemo ispred Gradske kuće, ali pomaka nema", rekao je predsednikov prezimenjak i kazao da je od početka godine na protestima barem 20 puta rečeno da će sastanak predstavnika radnika i nadležnih ministara biti održan "naredne nedelje".

Bivši radnik MIN "Vagonke" Aleksandar Bogdanović, koji od bivše firme potražuje šest miliona dinara, rekao je da su radnici propalih društvenih firmi prošlog petka, pored protesta, počeli da organizuju i protestnu povorku centralnim gradskim ulicama. 

On je kazao da bivši radnici propalih društvenih firmi traže od predsednika Srbije i Vlade da dođu u Niš i vide kako žive ljudi čije su firme uništene, a koji sada imaju oko 50 ili više od 60 godina. 

"Nemamo posao, a nemamo ni penziju. Mi smo 'ni na nebu ni na zemlji'. Država je zatvorila fabriku koju smo mi radnici 130 godina gradili, a sad dovodi strane investitore i za to im 'debelo' plaća", rekao je Bogdanović.

Bivši radnik "Jastrepca" Radoslav Spajić rekao je da su se radnici propalih društvenih firmi žalili Delegaciji Evropske unije u Srbiji i da su tamo dobili objašnjenje da će država morati da im isplati plate što će biti jedna od obaveza Srbije u postupku pridruživanja Evropskoj uniji. 

Spajić je dodao da slučaj niških radnika nije usamljen, i da zaostale plate u Srbiji potražuju 82.000 zaposlenih.

Posle protesta, mnogi od 200 okupljenih su u povorci prošli centralnim gradskim ulicama, duvajući u pištaljke. Oni bivši radnici koji su za pregovore i mirno rešavanje isplate zaostalih plata, razišli su se posle protesta ispred Gradske kuće.

(Beta, 13.10.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »