Koordinaciono telo Vlade Srbije: Kvote za broj žena u institucijama ostvarivati postepeno

Beta 29.12.2017

Koordinaciono telo Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost danas je, zbog pogrešnog tumačenja nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, saopštilo da taj zakon ne predviđa kvote za privatne kompanije, niti za organe javne vlasti.

"U javnosti se stvara pogrešna slika da će ljudi ostati bez posla, da su predviđene drakonske kazne za poslodavce ukoliko, na primer, ne koriste rodno senzitivan jezik ili ako ne zaposle jednak broj žena i muškaraca, a to je sve netačno", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ostvarive kvote su predviđene u organima upravljanja i nadzora u ustanovama u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, informisanja i sporta, u ostvarivanju izbornih prava i u okviru političkog delovanja i u političkim strankama, sindikalnim organizacijama i strukovnim udruženjima, ali tako da se postepeno realizuju u narednom periodu od pet do 10 godina.

"Mi verujemo da Srbija to može", navelo je Koordinaciono telo.

Kao primer naveden je Ustavni sud u čijem sazivu je pet žena, od ukupno 15 sudija, odnosno 30 odsto, Državno veće tužilaca, koje od ukupno 11 članova ima pet žena (40 odsto), drugi sastav Visokog saveta sudstva imao je pet žena, od ukupno 11 članova (40 odsto).

"Dakle, u mnogim organima traženi minimalni procenat je već ostvaren", navelo je Koordinaciono telo.

U saopštenju se dodaje da sve te kvote treba ostvariti postepeno u narednoj deceniji, a ne "preko noći".

(Beta, 29.12.2017)

Vlada Srbije »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »