Хан: ЕУ не може и неће да увози граничне спорове

Бета 07.02.2018

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је данас у Београду да дуготрајна стабилност захтева помирење и добросуседске односе, и да Европска унија не може и неће да увози билатералне спорове.

"Србија мора да реши и примени правно обавезујући споразум са Косовом, а ми смо ту да помогнемо као и у решавању других граничних  питања са другим суседима", рекао је Хан на заједничкој конференцији за новинаре  са председником Србије Александром Вучићем.

Он је додао да то треба видети као прилику "јер нерешени гранични проблеми нису добри ни за једну земљу и зато на то треба гледати као на нешто позитвино".

Хан је захвалио Вучићу "на храбрости да покрене унутрашњи дијалог" о Косову јер се то не тиче само будућности Србије већ безбедности и мира у целом региону у којем Србија има можда најзначајнију улогу.

Хан је рекао да Србија има реалну перспективу у ЕУ и да земљу очекују тешке реформе, нарочито у владавини права.

"Србију очекују тешке реформе, нарочито у владавини права, али не само на папиру, већ да се животни услови грађана у Србији побољшају", рекао је Хан на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем.

Хан је дошао у Београд дан након објављивања Стратегије ЕУ за Западни Балкан којом је предвиђено да Србија, уз испуњење свих услова, 2025. може постати чланиц ЕУ.

Србија може погурати регион ка ЕУ

Европски комесар је рекао да Србија као један од лидера у евроинтеграцијама Западног Балкана може да помогне у напретку целог региона на путу ка Европској унији.

Хан је на конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем рекао да је у интересу Србије да све земље региона иду напред.

"Србија је тренутно једна од предводница које могу послужити као пример... Важно је да неко гура регион унутар региона", рекао је Хан.

У јуче објављеној Стратегији Европске комисије за Западни Балкан наводи се да су Црна Гора и Србије најдаље одмакле у евроинтеграцијама од земаља региона.

Хан је рекао да су евроинтеграције "регата а не конвој", што значи да ће земље региона улазити у ЕУ према заслугама у спроведеним реформама.

Европски комесар је рекао да у региону постоји много неискоришћеног потенцијала и да је потребно повећати сарадњу и економску размену у региону.

Сви делови Западног Балкана имају европску перпсективу

Европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је данас да сви делови Западног Балкана имају перспективу која је изражена у стратегији Европске комисије за Западни Балкан, и која треба да створи позитиван притисак на све политичаре у региону како би радиили на перспективи у интересу својих грађана.

На заједничкој конференцији за новинаре после разговора са председником Србије Александром Вучићем у Београду, Хан је рекао да позитивни резултати дијалога Беогарда и Приштине треба да буду у интересу и Косова и Србије, а то је европска перспектива.

Он је додао да је уверен у то али да се не би требало обавезивати на прецизне датуме, јер је увек реч о квалитету, а не брзини и најважније је решење које ће донети мир и стабилност.

Евроинтеграције треба да буду национални пројекат Србије

Комесар Хан изјавио је данас у Београду да су за улазак Србије у Европску уније потребни напори свих који су посвећени европској будућности.

Хан је на конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем рекао да је потребно да евроинтеграције постану национални пројекат како би различити делови друшва то прихватили.

Парламент, влада, опозиција, цивилно друштво, медији, сви треба да одиграју своју улогу у европским интеграцијама, рекао је Хан.

Србија има реалну перспективу у ЕУ

Хан је рекао данас да Србија има реалну перспективу у Европској унији и јединствену прилику да искористи Стратегију Европске комисије за Западни Балкан.

Хан је на конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем рекао да је Србије Стратегијом "први пут добила индикативни временски оквир како може да искористити прилику".

Он је рекао да јуче Европска комисија усвојила Стратегију и да то што је он дошао дан после показује посвећеност ЕУ.

Вучић: Пред Србијом најтежи задаци на европском путу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не жели да анализира Стратегију проширења Европске уније (ЕУ), али да је потпуно јасно да су пред Србијом најтежи задаци.

После састанка с европском комесаром за преговоре о проширењу и политику суседства Јоханесом Ханом, Вучић је рекао да је питање односа Београда и Приштине један од највећих проблема, које је назвао "планинскимланцем препрека ка чланству у ЕУ".

"И није реч о томе како ћете да се зовете... већ је питање много крупније, много хиљада квадратних километара, а још важније је ту питање људи који живе на Косову и како ће њихов статус бити регулисан", рекао је Вучић и додао да је за Србију дошло време да доноси одлуке, "да плати неке цене из прошлости".

Он је, такође, као важно питање навео и регулисање границе с Босном и Херцеговином и Хрватском.

"Ми смо у Сарајеву имали своје идеје, онда су нам са Бошњачке стране изнете друге идеје, ми смо прихватили те идеје, сачекали их са папаиром, они су рекли: 'Е сад нећемо оно што хоћемо'... Границу са Хрватском, најбоље да не коментаришем ништа", рекао је Вучић.

Он је рекао да разуме да ЕУ посматра читав регион Западног Балкана на јединствен начин у смислу простора, али да ће земље постајати чланице према својим заслугама и да би неко могао и да се хвали што су Србија и Црна Гора препознате као земље које су најближе чланству, али да оно што је остало да се уради представља најтеже задатке.

Председник је рекао да Србију према ЕУ привлаче вредности и бољи економски положај за грађане, али и то што је Унија најуспешнији мировни пројекат после Другог светског рата, који је, према његовим речима потребан простору Западног Балкана.

Он је додао да 2025. година "не значи никакве гаранције", али да "значи грађанима као подстрек да знају да су урађене неке битне ствари".

На Пленковићевом месту не бих говорио о ратној одштети

Председник Вучић изјавио је да је "изненађен и запрепашћен" изјавом хрватског премијера Андреја Пленковића да приликом предстојеће Вучићеве посете Загребу треба разговарати и о ратној одштети. 

"Што се тиче ратне одштете, био сам изненађен и запрепашћен темом коју је Пленковић покренуо. Све што могу да кажем је - да сам на његовом месту, то питање не бих покретао. Плашим се да Хрватска не само да не може да добије ништа, већ може много да изгуби. То бих могао да поткрепим хиљадама разноврсних и тешких аргумената", рекао је Вучић. 

Након сусрета са европским комесаром за преговоре о проширењу и политику суседства Јоханесом Ханом, Вучић је рекао да у посету Хрватској иде у "доброј вери" и да у делегацији Србије на пут иду стручњаци који желе да решавају и питања из прошлости, али да пре свега разговарају о будућности. 

"Видео сам да су предвидели и неке демонстрације и протесте, али ја се не плашим тога. Мој је посао да радим за Србију и грађане и желим да верујем да ће и друга страна конструктивно да приступи", рекао је Вучић.

Он је рекао да је интерес Србије да има добре и пријатељске односе са другим земљама јер само тако може да напредује.

Хан о Вучићевом мораторијуму на прошлост: Некад треба нешто и прећутати да би се ишло напредЕвропски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је данас да шестомесечни мораторијум на теме из прошлости који у односима са Хрватском предлаже председник Србије Александар Вучић, "цени као допринос".

"Нарочито у овом региону нису потребни само политичари већ државници, потребно је гледати у далескосежну перспективу, понекад прећутати неко питање да бисте напредовали и управо то ценим као допринос", рекао је Хан на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем.

Он је додао да је за почетак потребно да Хрватска и Србија имају коректне добросуседске односе јер је реч о две важне земље у региону.

Вучић: Грађани ће одлучивати о тешким темама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је пред Србијом "планина препрека" на путу ка ЕУ о којима ће морати да одлучују грађани.

После састанка с европском комесаром за преговоре о проширењу и политику суседства Јоханесом Ханом, Вучић је рекао да је питање односа Београда и Приштине један од највећих проблема, које је назвао "планинским ланцем препрека ка чланству у ЕУ".

"Да ли су то за нас лаке препреке? Нису, као Хималаји су, али не бисмо били први који су се попели на Монт Еверест", навео је он.

Председник Србије је рекао да је дошло време да се "доносе одлуке, плате цене из прошлости и решавају питања која деценијама нико није решавао".

Вучић је рекао да ће се о тим важним питањима изјашњавати грађани и да ће влада поштовати њихову одлуку.

"Грађани ће морати да кажу како виде будућност ове наше лепе земље. Да ли виде будућност Србије у Европи, а за то морамо да платимо одређену цену, која није мала или мислимо да овако можемо да наставимо и да будемо на европском репу", рекао је Вучић.

Говорећи о нормализацији односа са Приштином, Вучић је додао да решење не може бити такво да једна страна изгуби све, а друга не изгуби ништа.

"Таквог решења неће бити. Такво решење нема ко ни да предложи. То мора да буде резултат компромиса... да би и једни и други могли поново да буду задовољни", казао је он.

(Бета, 02.07.2018)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »