Vučić i Grabar Kitarović na svečanoj skupštini SNV u Zagrebu

Beta 13.02.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na svečanoj skupštini Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu da želi da se izbrišu "granice i barijere" među Hrvatima i Srbima.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac na otvaranju svečane skupštine u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski" rekao je da "odnosi Srba i Hrvata, Hrvatske i Srbije ne smeju biti zarobljenici, a posebno ne taoci prošlosti".

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo što učesnike skupštine SNV-a može da pozdravi kao njihova predsednica i izrazila uverenje da Srbi i Hrvati mogu da sarađuju bez obzira na to što o prošlosti ne mogu o svemu da se slože.

Vučić je rekao da su Hrvatska i Srbija prošle težak put u poslednje tri decenije, ali da je njegov cilj da se izbrišu "granice i barijere" među narodima.

On je rekao da treba stremiti istom cilju - Evropskoj uniji, ali i miru i stabilnosti koje treba postići.

Vučić je ponovo zahvalio predsednici Hrvatske što je, kako je naveo, imala hrabrosti da ga pozove i dodao da će uskoro uslediti poziv i da ona poseti Srbiju.

Predsednik Srbije rekao je da očekuje da će se prilikom njene posete Beogradu, što očekuje za nekoliko meseci, videti bolji položaj Hrvata u Srbiji kao rezultat saradnje dvoje predsednika.

"Živelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živeo srpski narod i želim da me u još boljem raspoloženju dočekate drugi put!", rekao je Vučić na kraju govora.

Grabar Kitarović je rekla je da su bolji odnosi u interesu i Srbije i Hrvatske.

Ona je ocenila da je članstvo Srbije u EU u interesu Hrvatske i dodala da veruje da dve države međusobno mogu da reše otvorena pitanja bez međunarodnog upliva.

Puzpovac je u govoru u punoj dvorani rekao da su Vučić i Grabar Kitarović, zbog onoga što su učinili tokom proteklih dana, zaslužili zahvalnost i podršku u onome što čine i čemu streme.

Učešćem u skupštini SNV Vučić završava dvodnevnu posetu Hrvatskoj tokom koje razgovarao s najvišim hrvatskim zaničnicima i danas posetio Vrginmost.

Skupštini SNV prisustvovali su i hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, kao i ministarke građevinarstava i evropske integracije, Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović koje su pratile Vučića u poseti, zatim i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

(Beta, 02.13.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »