Vukomanović: Zakon o podršci porodici s decom pretvara se u svoju suprotnost

Beta 11.09.2018

Predsednica Foruma žena Narodne stranke Dijana Vukomanović ocenila je danas da se Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom pretvara u svoju suprotnost i predstavlja još jednu u nizu apsurdnih posledica neadekvatne populacione politike u Srbiji.

Vukomanović je pozvala ministre u Vladi Srbije kao i premijerku Anu Brnabić da obezbede preduslove za utvrđivanje donjeg limita mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi desilo da neke od njih po osnovu Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom dobijaju 900 dinara mesečno.

"Zaposlene, ali i sve žene u Srbiji, zatečene su i obeshrabrene informacijom da će se u slučaju odlaska na trudničko bolovanje, zarade onih žena koje su pre odlaska na bolovanje radile manje od 18 meseci sabirati i deliti sa 18, tako da će veliki broj njih primati naknadu od svega nekoliko hiljada dinara", navodi Vukomanović u pisanoj izjavi.

Dodaje se da budžet Srbije može da izdrži uvećanje minimalne naknade ženama porodiljama, "baš kao što može da izdrži isplate na desetine hiljada natprosečnih mesečnih nadoknada funkcionerima vladajućih partija po osnovu njihovog članstva u nadzornim i upravnim odborima".

"Ne prihvatamo ogradu ministarke Slavice Đukić Dejanović da bi trebalo videti da li i koliko budžet Srbije može da izdrži takvo uvećanje. U situaciji u kojoj je roditeljstvo pravi poduhvat, porodilje apsolutno nisu socijalna grupacija koja bi trebalo da bude poslednja stavka u budžetu", rekla je Vukomanović.

Navodi se da je cena paketa pelena 2.000 dinara, najjeftiniji krevetac sa dušekom košta oko 20 hiljada, a u slučaju da majke ne mogu da doje, adaptirano mleko takođe košta dve hiljade dinara.

"Da li Vlada Srbije ima odgovor na pitanje: kako buduće majke da uštede od minimalne nadoknade za porodilje i da dočekaju rođenje svog deteta i omoguće mu adekvatnu hranu i negu", upitala je Vukomanović.

Forum žena Narodne stranke zalaže se da se u skupštinsku proceduru uputi predlog Zakona o rodnoj ravnopravnosti čiji nacrt predviđa efikasnije novčane i druge kazne za poslodavce koji su skloni da diskriminišu žene radnice, naročito po osnovu materinstva, odnosno trudnoće.

(Beta, 09.11.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »