Konferencija RCC: Mnogo neprijavljenog rada na Zapadnom Balkanu

Beta 10.12.2018

U zemljama Zapadnog Balkana mnogo je neprijavljenog rada, a u neformalnom sektoru je zaposleno između 20 i 40 odsto radne snage, izjavio je danas u Budimpešti predstavnik Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Nand Šani.

Na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji "Inovativni pristupi zapošljavanju Roma", koju organizuju RCC i Fond za obrazovanje Roma, Šani je rekao da je rad u neformalnom sektoru složen problem za koji je potreban sveobuhvatan pristup - u oblastima rada, poreske politike, socijalnog osiguranja.

Šani, vođa tima projekta RCC-a Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP), dodao je da cilj ne treba da bude borba protiv neprijavljenog rada, nego podrška transformaciji neprijavljenog u prijavljeni rad na delotvoran način.

Na istom panelu, predsednik Lige Roma Osman Balić definisao je rad "u sivoj zoni" kao "okrutnu situaciju u kojoj su ljudi prisiljeni da rade opasne poslove za minimalnu naknadu i bez bilo kakvog fizičkog, ekonomskog i zdravstvenog osiguranja".

Balić je rekao da Srbija, uprkos svesrdnoj pomoći međunarodnih organizacija u poslednjih 15 godina, nije stvorila uslove za smanjenje broja romskih radnika "u sivoj zoni".

"Ne tražim neki poseban status za Rome kad se govori o tom fenomenu, ali stvari su veoma specifične jer su bazirane na vrlo dugotrajnoj diskriminaciji", kazao je lider Lige Roma, stalne konferencije romskih udruženja građana.

Naveo je da se ta diskriminacija "najbolje vidi sada, kada u toj oblasti postoji mobilnost cele Evrope", a problem se u Srbiji ipak ne rešava, već prema Romima postoji, kako je rekao, "tiha, latentna diskriminacija upravo od institucija".

Dodao je da je najbolji primer za to pitanje upravljanja otpadom i kao primer naveo da je Srbija "kao poljoprivredna zemlja 2012. godine izvezla 500.000 tona kukuruza i 540.000 tona otpada".

"Iz toga možete da zaključite da je upravljanje otpadom ozbiljna privredna grana u kojoj dominiraju Romi iz sive sfere, neprijavljeni radnici, potpuno stigmatizovani", rekao je Balić.

Dodao je da su dva bivša predsednika Srbije - Slobodan Milošević i Ivan Stambolić, svojevremeno bili direktori preduzeća koje je upravljalo otpadom (INOS), jer u toj grani, kako je rekao, postoji ekstra profit - od nedovoljno plaćenog rada Romima.

Balić je dodao da 70 odsto Roma radi "u sivoj zoni", i da rade da bi preživeli, a ne zbog ekstra profita, dok oni koji rade legalno, rade u komunalnim preduzećima.

"Najeksploatisanija radna snaga u Evropi su Romi, sakupljači sekundarnih sirovina, 'u sivoj zoni', i niko se ne buni, godinama! Oni to rade profesionalno, svakog dana, godinama ujutro rano ustaju i guraju ta kolica, životni vek im je 48 godina", naveo je Balić.

On je kazao da su Romi na taj način 2012. godine u budžet Srbije uplatili 120 miliona evra i bili najredovniji punioci budžeta, dok se to u javnosti prećutkivalo, a Romi se predstavljali kao zavisnici od socijalnih fondova.

Balić je naveo da je upravljanje otpadom ogromna šansa za legalno zapošljavanje Roma i da to što se ništa ne preduzima u tom smeru, govori "o ignorisanju razvojnih šansi Roma".

"Manir vlasti je ignorisanje razvojnih šansi Roma. Oni nisu socijalni problem, oni su politički problem u etnocentričnim i ksenofobičnim državama. Da se hoće, to se može, ali se neće", dodao je Balić.

(Beta, 12.10.2018)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »