Obradović: Skupština nema legitimitet da menja Ustav, bojkotovati referendum

Beta 12.06.2021

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da sadašnji saziv Skupštine Srbije, koji je izabran, kako je ocenio, na lažnim, nedemokratskim i protivustavnim izborima prošle godine, nema legitimitet da pokreće ustavne reforme.

"Parlament bez opozicije nije mesto u kome može da se diskutuje o tako ozbiljnoj temi. O tome može da se debatuje tek nakon sledećih izbora u nekoj normalnoj parlamentarnoj atmosferi u kojoj bismo razgovarali da li su nam uopšte potrebne promene Ustava i kakve", kazao je Obradović na konferenciji za novinare u Novom Sadu, a saopštile Dveri.

Istakao je da se Dveri protive započetoj skupštinskoj proceduri za ustavnu reformu u oblasti pravosuđa i da će pozvati građane na bojkot referenduma na tu temu ako do njega dođe.

"Za Srbiju su danas najvažniji vanredni izbori na svim nivoima, a pre svega vanredni republički parlamentarni izbori kako bi se normalizovao rad skupštine. Ali, ono što je veoma važno naglasiti danas ovde u Novom Sadu jeste da su nam istovremeno sa republičkim potrebni i vanredni pokrajinski izbori za poslanike Skupštine AP Vojvodine, u kojoj takođe nema opozicije", naveo je on.

Rekao je da u toku sledeće godine treba održati i vanredne lokalne izbore u svim gradovima i opštinama Srbije jer su, kako je ocenio, i lokalni parlamenti pođednako nedemokratski i besmisleni bez opozicije kao i republička i pokrajinska skupština.

"To se odnosi i na grad Novi Sad gde se, kao i u čitavoj Srbiji, približava 10. godišnjica kako je Srpska napredna stranka (SNS) preuzela vlast. Vreme je za političke promene i smenu političkih generacija. Oni koji su 30 godina na srpskoj političkoj sceni mogli bi malo u političku penziju, a oni koji su učestvovali u kriminalu i korupciji i protivzakonito se obogatili baveći se politikom morali bi politički i pravno da odgovaraju", dodao je on.

Naglasio je da to znači krivičnu odgovornost i zatvorsku kaznu za njih, ali i oduzimanje nezakonito stečene imovine, finansijsku kaznu za štetu koju su naneli državnom budžetu, kao i lustraciju — zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije na duži vremenski period.

"Građani Srbije su danas pođednako željni pravde kao i boljeg materijalnog standarda. Mladi beže iz naše zemlje ne samo zbog nezaposlenosti, malih plata i negativne selekcije jer Srbijom vladaju kupljene diplome i plagirani doktorati, već i zato što nema pravde i što su oni koji su opljačkali narod i državu ne samo na slobodi već i na vlasti", ocenio je Obradović.

(Beta, 06.12.2021)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »