Ministarka okoline i turizma BIH za CMG: Očuvanje biodiverziteta važno je zbog budućih generacija

Beta 15.10.2021

Očuvanje biodiverziteta važno je zbog budućih generacija, rekla je ministarka okoline i turizma Bosne i Hercegovine Edita Đapo povodom 15. zasedanja Konvencije o biodiverzitetu u Kunmingu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan.

Tema tog skupa je "Ekološka civilizacija: Izgradnja zajedničke budućnosti za sve".

Đapo je za Kinesku medijsku grupu (CMG) rekla da je BIH potpisnica Konvenciju o zaštiti biodiverziteta i aktivno učestvuje u aktivnostima kako bi se zaštitio živi svet na Zemlji.

"Cilj cele konferencije i celog čovečanstva je da do 2050. godine živimo u harmoniji s prirodom i očuvanjem biodiverziteta. Ova tema je veoma važna jer znamo sve izazove s kojima se čovečanstvo suočava zbog klimatskih promena, zbog pandemije korona virusa, ali i ekonomskog razvoja gde dolazi do ugrožavanja prirode i biodiverziteta", rekla je ona.

Istakla je da je razmena iskustava važna kada je u pitanju uspostavljanje balansa između ekonomskog razvoja i očuvanja životne sredine.

"Očuvanje biodiverziteta i onoga čime se mi u Federaciji ponosimo je zaštita čovečje ribice, medveda, vukova i slično pomaže očuvanju čovečanstva zbog celog kruga koji čini biodiverzitet. S druge strane mi u BiH potpisali smo Sofijsku deklaraciju, a jedan od njenih stubova je očuvanje biodiverziteta", podsetila je Đapo.

Pojasnila je da sve što se radi, poput dekarbonizacije, očuvanja čistog vazduha, vode i zemlje, ruralni razvoj, vodi ka očuvanju biodiverziteta.

Ministarka je rekla da se već duže radi na održivom ekonomskom razvoju koji podrazumeva veće ekonomske aktivnosti uz socijalnu brigu, ali i brigu o ekologiji.

"U BiH vodi se računa kako u toj cirkularnoj ekonomiji osigurati reciklažu, kako ostvariti ciljeve koje je zemlja postavila u smislu smanjenja emisija karbon dioksida i sumpordioksida. Ipak najveći problem u BiH je postojanje termoelektrana i velika količina automobila što predstavlja najveće zagađivače, zbog čega je potrebno što više investirati u gradnju cesta, autputeva... Takođe imamo planove da se preusmerimo na održive izvore energije i potrebne su nam investicije u tom smislu", navela je Đapo.

2021. proglašena je za Godinu zelenog razvoja i zaštite životne sredine u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope (CIE), a kada je u pitanju saradnja Kine i BiH na polju zelenog razvoja i zaštite životne sredine Đapo je podsetila da je Kina veliki investitor u BiH.

"Kina je vodeća po proizvodnji solara i već je svoje investicije preusmjerila u obnovljive izvore energije. Kina učestvuje i u izgradnji autoputa u cesti u BiH. Stoga je Kina poželjan partner za BiH i nadamo se većem broju investicija", kazala je ministarka.

Onlajn izložba crteža dece iz Kine i zemalja CIE o temi zaštite životne sredine prvi je veliki događaj u oblasti kulturne razmene među decom koji se organizuje između dve strane u eri nakon pandemije kovida-19, što je Đapo ocenila kao fantastičan događaj koji povezuje decu o tako važnoj temi.

"Povezivanje i kulturni događaji su nešto što približava ljude i spaja decu. Poruka koju bih toj deci poslala je da uživaju, da se druže i da čuvaju životnu sredinu", kazala je ona.

Đapo je komentarisala i to što se ove godine obeležava 50. godišnjica obnove mesta Kine u Ujedinjenim nacijama, ocenjujuči da je uloga Kine ogromna u globalnom upravljanju te je pohvalila odluku Kina da obustavi investiranje u gradnju termoelektrana u inostranstvu što je veliki korak za čovečanstvo.

Govoreći o turističkoj razmeni BiH i Kine, ministarka je podsetila je da je u Kini rađena velika promocija potencijala BiH posle čega je veliki broj kineskih državljana došao u BiH, a njih najviše interesuje kulturna baština i Uneskova zaštićena područja.

Đapo je rekla da se Kinezi uvek oduševe gostoprimstvom te kulturnom i prirodnim lepotama BiH i pozvala ih je da i dalje nastave da posećuju BiH i ostanu što duže.   //

(Beta, 10.15.2021)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »