Dačić sa studentima iz Pariza: Očuvanje suvereniteta najvažniji prioritet Srbije

Beta 21.04.2023

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu, tokom obraćanja studentima političkih nauka iz Pariza, da je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta nesumnjivo najvažniji prioritet Srbije u njenom celokupnom delovanju.

Predstavnicima francuske studentske organizacije Burgonj Balkan ekspres (BBE) sa Pariskog instituta za političke studije, poznatog kao Sajens Po, Dačić je rekao da se sa oružanim sukobom u Ukrajini sve češće čuju apeli na dosledno poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija, naročito u delu koji se odnosi na teritorijalni integritet i suverenitet država članica UN, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nažalost, ovi apeli nisu bili tako glasni u vremenu kada je jednostranim proglašavanjem nezavisnosti takozvanog Kosova 2008. godine napravljen opasan presedan koji se bazirao na proizvoljnim i slobodnim tumačenjem međunarodnog prava i prava na samoopredeljenje. Vi, kao politikolozi, svesni ste da licemerje nije validan argument u politici, ali sa otvaranjem ove Pandorine kutije međunarodna zajednica je gotovo sigurno propustila priliku da možda predupredi današnja dešavanja", kazao je Dačić.

Naveo je da je Srbija posvećena pronalasku kompromisnog i održivog rešenja za kosovsko pitanje kroz dijalog, ali je dodao da nažalost postoji "trend porasta jednostranih poteza Prištine, povišenih tenzija i ukupne atmosfere nepoverenja".

"Uprkos svemu, spremni smo da, zajedno sa evropskim partnerima, nastavimo rad na predlogu EU o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a ključno u tom procesu jeste formiranje Zajednice srpskih opština, na šta se Priština obavezala još 2013. godine potpisivanjem Briselskog sporazuma. Srbiji je, nakon punih deset godina oklevanja, veoma teško da poveruje u posvećenost druge strane nečemu što bi trebalo da bude zajednički cilj, a to je mir i stabilnost ovog dela Evrope", rekao je Dačić.

Kao jedan od strateških i spoljnopolitičkih ciljeva Srbije Dačić je izdvojio i članstvo u EU, ukazujući da je politici proširenja Unije, kao jednom od njenih glavnih mehanizama nastupa na Zapadnom Balkanu, "potrebna određena revitalizacija kako bi proces počeo da adekvatno vrednuje reformske napore".

"U konkretnom slučaju Srbije, to bi značilo otvaranje novih klastera. Činjenica je da je EU naš najznačajniji ekonomski i politički partner, sa kojim ostvarujemo preko 60 odsto ukupne robne razmene, odnosno tri petine stranih investicija u Srbiji potiče upravo iz zemalja članica EU. Tome treba pridodati i 10 odsto robne razmene sa zemljama Zapadnog Balkana", kazao je Dačić.

On je dodao da se "unutar Evropske unije, međutim, mogu čuti sve glasniji zahtevi za unutrašnjom prekompozicijom" i da je stav Srbije da bi takav proces "morao biti paralelan sa proširenjem".

Ministar spoljnih poslova Srbije je ukazao da je kontinuirano unapređenje dobrosusedske politike još jedan od prioriteta Beograda, kao i "balansirana i raznovrsna" saradnja sa velikim silama poput SAD, Rusije i Kine, i razvijanje "što je moguće boljih" odnosa sa najrazvijenijim zemljama u Evropi, ali i sa zemljama Azije, Afrike i Latinske Amerike.

"Protekli period obeležio je intenzivan politički dijalog sa najvećim brojem evropskih zemalja, a sa nekima od njih, kao što su Nemačka i Francuska, odnosi su veoma intenzivni na svim nivoima. Upravo ove dve države su neki od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije u svetu i jedni od najvažnijih investitora, o čemu svedoči i kontinuirani rast obima spoljnotrgovinske razmene", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao i da "sa ponosom može da konstatuje da Srbiju i Francusku vezuju istorijsko prijateljstvo i srdačne i duboke veze dva naroda".

"Juče sam bio u poseti Parizu, gde sam imao izuzetan sastanak sa ministarkom za Evropu i spoljne poslove Katrin Kolonom, kada smo još jednom potvrdili naše odlične odnose i strateško partnerstvo ustanovljeno Sporazumom o strateškom partnerstvu i saradnji iz 2011. godine", kazao je.

Naveo je i da u Srbiji postoji istinska volja za promocijom francuskog jezika i za saradnjom sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije.

"Posvećeni smo vrednostima ove organizacije, unapređenju mira, demokratije, ljudskih prava, međukulturne saradnje i dijaloga i solidarnosti, kako na globalnom tako i na regionalnom nivou. Naš cilj je da u skoroj budućnosti dobijemo status punopravnog člana Međunarodne organizacije Frankofonije", dodao je.

Dačić je studentima iz Pariza rekao i da su "globalni bezbednosni izazovi, u koje među prvima i trenutno najaktuelnijim spada energetska bezbednost, neodvojivi deo nacionalne bezbednosti i jedan od vodećih preduslova za nastavak ekonomskog razvoja".

"Iz tog razloga, Srbija je zainteresovana za diverzifikaciju izvora snabdevanja, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu, kao i brži i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima snabdevanja. Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, ovaj proces je dobio još više na značaju, budući da je trenutno Srbija visoko zavisna od ruskog gasa. Nastojimo da napravimo svojevrsni energetski miks i da u budućnosti diversifikujemo snabdevače kako bismo osigurali stabilno snabdevanje energentima", naveo je.

(Beta, 04.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »