Салман Рушди наредне недеље издаје књигу у којој је описао напад ножем на њега

Бета 13.04.2024

Британски писац индијског порекла Салман Рушди наредне недеље издаје нову књигу "Нож" у којој описује напад на њега 2022. године, када је на јавном месту у Њујорку избоден ножем због чега је ослепео на десно око.

Рушди, који од 1989. године живи под претњом смрц́у од фатве коју је издао тадашњи исламски режим Ирана, у новој књизи преноси размишљања о нападу.

Писац је нападнут док се спремао да говори на једној конференцији у северном делу државе Њујорк. Књижевника је један мушкарац, који је улетео на бину, напао ножем.

Полиција је одмах ухапсила осумњиченог, Хадија Матара, Американца либанског порекла који се на суду изјаснио да није крив за напад.

Рушди је написао да је његова прва помисао када га је нападнут била - "Дакле, то си ти", алудирајући на особу која је дошла да примени фатву.

Писац је у емисији за амерички телевизијски канал Си Би Ес (ЦБС), која ће сутра бити емитована у целости, описао и последњу ствар које је видело његово десно око.

"Видео сам човека у црној одец́и како долази брзо и подло. Морам да признам да сам понекад замишљао свог убицу како устаје на неком јавном догађају и јуриша на мене баш на тај начин", рекао је Рушди у емисији, чији су делови данас пренети.

"Тако да је моја прва помисао када сам видео ту убојиту силуету како јури ка мени била: 'Дакле, то си ти, ту си'", додао је писац који сада има 76 година.

Његова књига у САД излази 16. априла.

Рушди, рођен 1947. године је познат по књизи "Сатански стихови" која је забрањена у Ирану од 1988. године.

Књижевник је у Великој Британији био приморан да се скрива целу деценију откад је ирански ајатолах Хомеини годину дана касније издао верски декрет (фатву) којом је наредио верницима да убију писца због наводне увреде ислама у роману.

Иранска влада је 1998. саопштила да не подржава фатву, али и да је не повлачи.

Према исламској доктрини, једном изречена фатва не може се никада повући, поготово ако је онај који ју је изрекао у међувремену преминуо, као што је случај са Хомеинијем (1902-1989).

Рушди је у свет књижевности ушао 1981. године, романом "Деца поноћи", смештеном у његов родни Мумбај, чија радња почиње у поноћ 15. августа 1947, у тренутку када Индија стиче независност од Велике Британије.

(Бета, 04.13.2024)

Повезане вести »

Кључне речи

Свет, најновије вести »