Vučić: Sponzori Rezolucije o Srebrenici ne žele odlaganje glasanja, Nemačka najangažovanija

Beta pre 9 dana

Predsednik Srbije Alekdandar Vučić je, nakon sastanka sa predsedavajućim Generalne skupštine UN Denisom Frensisom, izjavio da mu je saopšteno da zemlje sponzori Rezolucije o Srebrenici ne žele bilo kakvo odlaganje glasanja, kao i da je Nemačka ubedljivo najangažovanija po pitanju usvajanja te Rezolucije.

"Jasno je da su nam ostale samo poslednje pripreme da se borimo za čast i obraz Srbije. Nikoga od predlagača nije briga ni za Dejtonski sporazum koji gaze, nije ih briga ni za stabilnost u našem regionu, jedino što žele je kolektivna kazna za srpski narod", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Vučić: Izvinjavam se slovenačkom narodu, ali njihovi političari vode odvratnu politiku prema Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da želi da se izvini slovenačkom narodu ako je nekoga povredio svojom jučerašnjom izjavom, ali ne i političarima Slovenije, rekavši da vode "odvratnu politiku" prema Srbiji i srpskom narodu.

Povodom današnjeg reagovanja najviših zvaničnika Slovenije na njegovu jučerašnju izjavu, Vučić je srpskim medijima rekao da je, kada je kazao "da su Slovenci bili odvratni", mislio na sednicu Saveta bezbednosti UN 22. aprila, a ne na slovenački narod.

"Ako sam bilo koga uvredio, želim da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije, ali i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Vučićeve jučerašnje kritike na račun SAD, Švajcarske i Slovenije, zbog omogućavanja kosovskoj predsednici Vjosi Osmani-Sadriu da na sednicu SB UN uvede žene koje su srpske snage silovale 1990-ih, danas su osudili slovenački premijer Robert Golob i šefica diplomatije Tanja Fajon.

Golobov kabinet je saopštio da takve izjave "ne priliče predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima Slovenaca i Srba", navodeći da one "podsećaju na neka druga vremena" i da su nedostojne "dostignutog nivoa odnosa dve zemlje".

Fajon je Vučićeve jučerašnje reči opisala kao "uvredljive i neprihvatljive" i ukazala da je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo na razgovor otpravnika poslova Ambasade Srbije u Ljubljani.

Reagujući na njihove kritike, Vučić je danas kazao i da je "jasno da se njegova izjava odnosila na pojedinca", predstavnika Slovenije u UN, odnosno na politiku Ljubljane.

"Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo da koristim, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici. O Slovencima kao narodu mislim sve najbolje, imam mnogo prijatelja i familiju u Sloveniji", naveo je Vučić.

Naveo je da je izjavu Goloba da često dolazi u Sloveniju "shvatio kao pretnju da ne bi trebalo tako često da dolazi" i dodao da će "smanjiti dolaske i kod prijatelja i kod familije".

Međutim, u saopštenju iz Golobovog kabineta povodom prve Vučićeve izjave piše da izrazi koje je predsednik Srbije koristio "podsećaju na neka druga vremena i nedostojni su dostignutog nivoa odnosa dve zemlje... Poštovanje prema našim nastojanjima (za pomirenje u regionu) je stoga najmanje što možemo da očekujemo od predsednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji".

Vučić je danas rekao i da "ne može da se saglasi" sa tim da je "strašna njegova izjava koja je izvučena iz konteksta", a da "nije strašno narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije i sponzorisanje rezolucije protiv srpskog naroda", aludirajući na slovenačko priznanje Kosova i rezoluciju o Srebrenici u UN, čiji je Slovenija kosponzor.

"Koristim priliku i da pozovem Roberta Goloba i predsednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju, da im se još jednom izvinim ako je potrebno, da im ukažem da svakako nisam mislio na Slovence, ali i da im u lice kažem šta sve mislim o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Vučić je juče izjavio u Njujorku da su SAD, Švajcarska i Slovenija "postavili zamku" Srbiji 22. aprila tako što su omogućili Osmani-Sadriu da uvede žrtve silovanja na sednicu SB UN o Kosovu.

On je kazao da je Osmani-Sadriu lagala da su žene koje je dovela u Njujork članice njenog kabineta, da im služba za protokol nije odobrila ulazak kada je za to saznala, ali da se onda "umešala jedna od velikih sila".

"Kad je kasnila sednica SB UN, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili sa Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je bio odvratniji, Slovenci ili neko drugi. Ali i to smo izdržali, jer su pravda i istina na našoj strani", rekao je Vučić novinarima.

Vučić zatražio podršku Brazila na glasanju o rezoluciji UN o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa stalnim predstavnikom Brazila u UN Seržiom Fransom Daneseom pozvao Brazil da podrži Srbiju prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, rekavši da bi njeno usvajanje dovelo do nesagledivih posledica po Zapadni Balkan, ali i međunarodno pravo i poredak.

"Zamolio sam prijateljski Brazil da nas podrži prilikom ovog glasanja, podržavajući time stabilnost, inkluzivnost i razvijanje prijateljskih odnosa i saradnje među narodima, što su i principi na kojima počivaju same UN", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić upozorio da bi donošenjem rezolucije o Srebrenici došlo do relativizacije pojma genocida

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnom savetnicom za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitom naglasio da bi usvajanjem rezolucije o Srebrenici došlo do relativizacije samog pojma genocida.

Vučić je dodao da se radi o ozbiljnom revizionizmu načela koja su ugrađena u same temelje Ujedinjenih nacija.

"Izrazio sam zabrinutost da bi usvajanje ove rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti i ukazao na potrebu da se svi zajedno, pod okriljem UN, založimo da pravda bude zadovoljena na način koji promoviše mir i pomirenje", napisao je predsednik Vučić na svom Instagram profilu.

Vučić razgovarao sa Guterešom o rezoluciji o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras u Njujorku razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom o rezoluciji "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici".

Vučić je na svom Instagram profilu istakao značaj ovog susreta, "posebno u svetlu važne uloge koju Ujedinjene nacije imaju kao jedan od stubova međunarodnog prava."

"Ponovio sam da je Srbija ozbiljna država koja beskompromisno osuđuje svaki zločin počinjen u ratnim sukobima, upravo u skladu sa načelima i regulama Ujedinjenih nacija, koje su i definisale razliku između zločina genocida, zločina protiv humanosti i ratnih zločina", napisao je Vučić.

Vučić zamolio predstavnika Kine da podrži Srbiju na sednici Generalne Skupštine UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je imao "sadržajan i prijateljski razgovor sa stalnim predstavnikom Kine pri Ujedinjenim nacijama Žangom Đunom o predstojećoj sednici Generalne skupštine UN, na kojoj će se raspravljati o rezoluciji 'Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici'", i zamolio ga da "i ovog puta Kina stane na stranu pravde i podrži poziciju Srbije".

"Ponovio sam da je Srbija, iako mala zemlja, ozbiljno pristupila pitanju ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije i da je na sveobuhvatan način pokazala da nijedan zločin ne sme ostati nekažnjen, uz iskreni pijetet prema žrtvama", napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Dodao je da je tokom razgovora naglasio da "Kina, na čelu sa predsednikom Si Đinpingom, ulaže svoj ogroman ugled i uticaj u globalnoj areni po svim pitanjima u kojima principi Povelje UN predstavljaju osnove za ravnopravan tretman svih zemalja članica".

"U tom smislu, zamolio sam uvaženog sagovornika da i ovoga puta Kina stane na stranu pravde i podrži poziciju Srbije", napisao je Vučić.

(Beta, 04.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »